in

Кристофер Хил нови амбасадор САД у Србији

Гинкл је саопштио да постављење Кристофера Хила, једног од најискуснијих америчких дипломата, за новог америчког амбасадора у Београду потврђује значај српско-америчког партнерства.

„Поздрављам и радујем се скором доласку мог пријатеља Кристофера Хила у Београд, једног од најискуснијих америчких дипломата са бројним признањима чије постављење за амбасадора истиче значај партнерства САД и Србије“, написао је Гинкл на Твитеру.

Гинкл је такође изразио задовољство због одлуке Сената да потврди именовање Крисофера Хила за амбасадора.

Хил ће на месту амбасадора у Србији заменити Ентонија Годфрија који је у Београду од новембра 2019. године.

Амерички председник Џозеф Бајден номиновао је 15. октобра прошле године Хила за новог амбасадора САД у Србији.

Хил је био специјални изасланик за Косово САД и имао је једну од кључних улога у преговорима који су претходили конференцији у Рамбујеу 1999. године.

Поред Београда, Хил је био на служби и у Скопљу и Тирани.

Службовао је као амбасадор у Јужној Кореји, Ираку, Пољској.

Хил је 14. децембра прошле године поручио пред Одбором за спољне послове америчког Сената, током претреса о својој номинацији, да га забрињава то што се Београд окреће Русији за одређене набавке за војску, те Кини када је реч о задовољавању инфраструктурних потреба.

Тада је указао да би Београду требало показати да Америка нуди бољи модел, од руских и кинеских понуда.

Амерички дипломата је током претреса истакао да САД и европски партнери подржавају развој Србије као модерне, просперитетне земље која је у миру са суседима.

„Србија је кључна за стабилност и напредак на Западном Балкану. Напредак Србије је кљуцан за постизање стратешког циља Сједињених Држава да се ревитализују наши европски савези, подрже демократија и владавина права, унапреди економска сарадња и решавају глобални и регионални изазови“, изјавио је Хил.

Он је тада подсетио да је дипломатску каријеру почео у Београду, да је касније учествовао у процесу који је кулминирао Дејтонским споразумом, те да се вратио у регион као амбасадор у тадашњој Македонији и преузео додатну одговорност као специјални изасланик за Косово од 1998. до 1999. године.