in

Kurti: Svi prethodno dogovoreni sporazumi se moraju sprovesti

Kurti: Svi prethodno dogovoreni sporazumi se moraju sprovesti

Kurti je rekao novinarima i da će se do kraja ovog meseca sresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurti je danas ponovio da se dogovor iz Ohrida mora sprovesti u potpunosti, uključujući i tačku deset koja predviđa sprovođenje ranije postignutih sporazuma.

Međutim, prioritetno pitanje u aneksu implementacije koji je dogovoren u Ohridu, jeste pitanje iz rata, tj. pitanje prisilno nestalih lica, rekao je Kurti ponavljajući svoju tvrdnju da je na sastanku Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, glavnih pregovarača Beograda i Prištine, održanog 4. aprila u Briselu, za nestala lica usvojen termin prisilno nestala lica.

Petković je juče objasnio da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je u utorak usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen termin prisilno nestali (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

On je u saopštenju precizirao da je umesto tog termina, usvojen termin prinudno nestali (forcibly disappeared)”.

Kurti je potvrdio da će se krajem aprila održati sastanak na visokom nivou, a da će on prethodno, sa Bisljimijem definisati dalje poteze Prištine.

Međutim, još jednom ponavljam, ceo sporazum se mora sprovesti, a u okviru njega imamo i član koji predviđa primenu svih prethodnih sporazuma, rekao je Kurti  u izjavi novinarima pre početka sednice skupštine, na kojoj će podneti izveštaj o dve godine rada svoje vlade.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /