in

Martinović i Žiofre: Dragocena podrška EU reformi javne uprave u Srbiji

Martinović i Žiofre: Dragocena podrška EU reformi javne uprave u Srbiji

Martinović je istakao da je razvoj eUprave već godinama prioritet Vlade Srbije, sa ciljem da građanima olakša ostvarivanje mnogih prava koja imaju pred organima javne uprave i ponudi im visoko kvalitetne usluge, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je naveo da je za Ministarstvo od velikog značaja razvoj lokalnih samouprava, posebno najugroženijih i najnerazvijenijih.

Ukazao je na to da se manje opštine uglavnom suočavaju sa problemom loše lokalne putne infrastrukture, koja ne samo da otežava život građanima, već u velikoj meri utiče i na razvoj privrede u tim delovima zemlje.

Ministar je Žiofreu predočio da je Ministarstvo nedavno dodelilo budžetska sredstva gradovima i opštinama za realizaciju različitih projekata, u iznosu od 490 miliona dinara, ali da izdvojena sredstva nisu bila dovoljna za pomoć svim lokalnim samoupravama, uprkos tome što su gotovo svi projekti bili kvalitetni i značajni za njihove građane.

U tom svetlu, razmotrene su mogućnosti za dalju finansijsku podršku i pomoć Evropske unije Ministarstvu, u cilju rehabilitacije lokalnih puteva i unapređenja socio-ekonomske infrastrukture u gradovima i opštinama.

Martinović je Žiofrea upoznao sa tim da Ministarstvo intenzivno radi na svim prioritetima u okviru Agende reforme javne uprave.

Formirana je Posebna radna grupa za praćenje stanja i predlaganje mera u vezi sa upravljanjem licima na položaju, koja je u novom sazivu dodatno osnažena predstavnicima Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Generalnog sekretarijata Predsednika Republike i Generalnog sekretarijata Narodne skupštine, ali i predstavnicima Ministarstva pravde, što potvrđuje opredeljenost državnog vrha da se ozbiljno i urgentno bavi rešavanjem ovog, ali i svih ostalih pitanja od suštinskog značaja za dalji napredak reforme.

Žiofre je pohvalio napore Vlade Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u oblasti razvoja eUprave i dalje digitalizacije javnih usluga, koje su, kako je naveo, visoko na listi prioriteta Evropske unije kada je u pitanju reforma javne uprave, navodi se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji je ocenio da je naša država uspešno okončala pregovore za novi instrument Sektorske budžetske podrške u oblasti reforme javne uprave, čime je još jednom potvrđen status Ministarstva kao kredibilnog partnera u ovoj oblasti.

Razmatrani su novi modaliteti saradnje i politički dijalog će biti nastavljen u okviru sastanka Posebne grupe za Reformu javne uprave koji je planiran za 21. april ove godine, dodaje se u saopštenju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /