in

Месец борбе против рака: Расте број превентивних прегледа у јужном Банату

Према подацима ЗЗЈЗ Панчево у последњих годину дана 1.611 особа оболело је од карцинома а око 900 изгубило битку са овом болешћу. Пораст новооболелих бележи се у целом Јужном Банату а више је регистрованих мушкараца него жена.

„Задњих 10 так година бележи се повећање броја оболелих од карцинома плућа у мушкој популацији али и код жена. Студије које су рађене у задњих 20-30 година показале су да је у порасту број жена пушача и било је само питање времена када ће карцином плућа код њих доћи на друго место иза карцинома дојке“, каже др Тања Тодоровић из Завода за јавно здравље Панчево.

Пушење је у 80 одсто случајева одговорно за настанак карцинома плућа а међу најчешћим факторима ризика и даље су: гојазност, недовољна физичка активност, стрес, претерано конзумирање алкохола. Њиховим избегавањем може бити спречен настанак 40 одсто малигних болести.

Услед побољшања епидемијске ситуације већина домова здравља у Јужном Банату поново отвара превентивне центре и организује превентивне прегледе.

„У Панчеву је током претходне недеље поново отворен Превентивни центар, почели су превентивни прегледи, позивају се жене на гинеколошке прегледе и организује одлазак гинеколога у сеоске средине да би се обавили прегледи и на време откриле малигне болести. И осталих 7 јужнобанатских општина покренуло је скрининг програме. Ове године много већи број становника јужног Баната проћи ће превентивне прегледе што оставља могућност да се болест открије у раној фази када је могућност излечења знатно већа“, објашњава Тодоровић.

У Панчеву се годинама организује скрининг дебелог црева и грлића материце који је био у нешто мањем обиму услед пандемије док скрининга дојке једно време није било због мамографа који се налазио у ковид делу болнице. У плану је да се ове године интензивира организовани скрининг а уколико грађани не желе да чекају позив могу сами заказати преглед у Превентивном центру Дома здравља.