in

Milivojević: Bez formiranja ZSO nema ni obaveza dogovorenih u Ohridu

Milivojević: Bez formiranja ZSO nema ni obaveza dogovorenih u Ohridu

On je za Tanjug rekao da bez formiranja ZSO nema nikakvih uslova za nastavak ozbiljnih pregovora i oko normalizacije odnosa i oko obaveza koje su dogovorene u Ohridu.

ZSO se, kako kaže, mora primeniti onako kako je dogovorena sporazumima iz 2013. i 2015. godine, bez izmena i osporavanja.

“Što se tiče zabrane odlaska predsednika Aleksandra Vučića na Kosovo i Metohiju, to neće zavisiti od Kurtija. Da će ukoliko predsednik bude želeo da poseti Kosovo iz nekih razloga, bili poseta srpskog naroda ili srpske zajednice, mislim a će tu odlučivati neki drugi faktori politički i da će to biti vezano za neke druge interese. Nije gospodin Kurti taj koji će određivati interese Kosova i Metohije na način koji podrazumeva isključivost i koji podrazumeva da ima potpunu vlast i potpunu kontrolu, i da Srbija ima pun suverenitet i može samostalno da odlučuje”, navodi on.

Milivojević je podsetio da je KiM protektorat pod rezolucijom 1244, koji je u nadležnosti Međunarodne zajednice, i da će odluka o načinu vođenja politike na tom području zavisiti od stranog faktora.

“Potpuno je jasno i sad posle Ohrida da nema nikakve šanse da Srbija prihvati bilo šta što bi bilo vezano za potvrdu kosovske državnosti, ili za priznanje od strane Beograda”, zaključio je on.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /