in

Ministar Basta sa ukrajinskim poslanicima: Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, naš cilj članstvo u EU za pet godina

Ministar Basta sa ukrajinskim poslanicima: Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, naš cilj članstvo u EU za pet godina

BEOGRAD –

Ministar privrede Rade Basta sastao se danas u Beogradu sa poslanicima iz Ukrajine Igorom Koputinom i Igorom Herasimenkom, kao i sa Fedirom Venislavskim koji je predstavnik predsednika Ukrajine u parlamentu i član odbora Vrhovne vlade za nacionalnu bezbednost i odbranu, i tom prilikom istakao da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, kao i da je cilj Srbije evropski put i punopravno članstvo u EU za pet godina.

“Dozvolite mi da istaknem duboko žaljenje zbog situacije i rata u Ukrajini. Imamo jasan i nedvosmislen stav po ovom pitanju da napad na jednu suverenu državu predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava”, poručio je Basta uz ocenu da je put Srbije put u Evropsku uniju i da pažljivo prati sve korake koje EU preduzima, saopštilo je ministarstvo.

Basta je poručio da se nada da će rat biti što pre okončan, prevashodno zbog Ukrajine, ali i zbog Evrope i čitavog sveta.

“Želim da uputite pozdrave mom velikom prijatelju, gradonačelniku Kijeva i da mu poručite da sam u mislima sa njim. Znam koliko je teško obnavljati zemlju posle ratnih sukoba. Sa naše strane postoji želja za unapređenje ekonomske saradnje i učestvovanje u obnovi ukrajinske privrede”, naveo je Basta.

U razgovoru sa ukrajinskim poslanicima Basta je istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, kao i da smo zahvalni na tome što Ukrajina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

basta,ukrajinac

“Srbija je na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i svakoga dana ulaže velike napore kako bi ostvarila vidljive rezultate u transformaciji i razvoju privrede, infrastrukture i poboljšanju poslovnog ambijenta i kvaliteta života građana”, zaključio je Basta.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za dodatno unapređenje ekonomske saradnje na obostranu korist.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /