in

Мировић: 61,6 милиона динара за активности националних савета у Војводини

„Ово је важан догађај јер на овај начин исказујемо нашу приврженост заједништву, солидарности и уважавању права националних мањина, и показујемо да на најконкретнији начин помажемо реализацију пројеката и програмских активности националних савета“, изјавио је председник Мировић.

Према његовим речима, већински српски народ и националне мањине које заједно живе – увек, а посебно у тешким временима – морају чувати заједништво и унапређивати га.

„Без заједништва тешко да бисмо постигли успехе које Војводина бележи протеклих година – на економском плану и развоју локалних средина. Један од најважнијих задатака за Покрајинску владу јесте управо подршка раду националних савета нацоналних мањина како бисмо заједно очували језик, писмо, културне садржаје, информисање и образовање на језицима националних мањина, и то ћемо радити и у времену које је пред нама“, рекао је Мировић.

Он је подсетио на то да је Покрајинска влада протеклих година била веома активна и у вези са изградњом и реконструкцијом објеката које користе културне установе мањинских заједница, у финансирању садражаја из области издаваштва, као и у решавању других питања од значаја за националне мањине у локалним срединама.

мировиц, додела, уговора, националниммањинама, (21)

Уговоре су добили национални савети мађарске, словачке, хрватске, румунске, русинске, ромске, црногорске, буњевачке, македонске, украјинске, немачке, чешке, египатске, ашкалијске, грчке, руске и пољске националне мањине.

„Вишегодишња пракса да Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице додељује новчана средства за реализацију годишњих активности националних савета доказ је посвећености Покрајинске владе и Секретаријата у очувању и унапређивању положаја националних мањина у Покрајини“, изјавио је потпредседник Покрајинске владе и ресорни секретар Жолт Сакалаш.