in

Miščević i Saracin o reformi pravosuđa i o pomoći koju je Srbija spremna da nastavi da upućuje Ukrajini

Miščević i Saracin o reformi pravosuđa i o pomoći koju je Srbija spremna da nastavi da upućuje Ukrajini

Osim o najvažnijim reformama koje Srbija sprovodi u procesu evropske integracije, Miščević i Saracin su razgovarali o regionalnoj saradnji, kao i o pomoći koju je Srbija spremna da nastavi da upućuje Ukrajini.

Saracin je ocenio da je kvalitet propisa kojima se reguliše rad pravosuđa dobar i u skladu sa evropskim standardima.

Saglasili su se da je posebno važno da primena tih propisa bude takva da doprinese kulturi jačanja profesionalnih i etičkih normi nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanju evropskih vrednosti, a pre svega boljoj pravnoj sigurnosti za sve građane.

Miščević je predstavila i druge aktivnosti Vlade u sprovođenju obaveza iz pristupnog procesa, pre svega da će nacrt nove Strategije za borbu protiv korupcije biti spreman tokom maja meseca, kao i da će dva nacrta izmenjenih medijskih zakona biti uskoro spremna za javnu debatu.

Takođe, navodi se u saopštenju, ministarka je ukazala i na ono što je do sada naša država postigla u pogledu usaglašavanja sa viznom politikom EU, kao i to da je u pripremi revizija plana zakonodavnih aktivnosti u procesu pristupanja, o čemu se informisana i Narodna skupština Republike Srbije.

Miščević i Saracin razgovarali su i o načinima kako da se unapredi funkcionisanje jedinstvenog regionalnog tržišta, kako bi koristi od njegove dodatne liberalizacije imale sve privrede i građani na Zapadnom Balkanu.

Ona je sagovornika upoznala i sa pomoći koju je Srbija do sada uputila Ukrajini preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu i izrazila uverenje da će nastaviti da to čini i ubuduće, posebno imajući u vidu i iskazanu spremnost srpske države, ali i privrede da budu od pomoći, navodi se u saopštenju.

Saracin je obavestio ministarku da je jedan od razloga njegove posete Srbiji i taj da sutra, 6. aprila, simbolično, oda poštu svim žrtvama Drugog svetskog rata u Srbiji.

Miščević sa delegacijom Odbora za spoljne poslove francuske skupštine

Ministarka za evropske integracije sastala se sa delegacijom Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Nacionalne skupštine Francuske sa kojom je razgovarala o reformskim prioritetima u procesu pristupanja Srbije EU, posebno onima u oblastima vladavine prava, zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za evropske integracije, senatori, koji pripadaju velikim političkim grupacijama u parlamentu, posebno su se interesovali za načine na koje Srbije sprovodi Zelenu agendu i doprinosi borbi proti klimatskih promena.

Miščević je zahvalila Evropskoj uniji i državama članicama na podršci projektima kojima naša država sprovodi diversifikaciju izvora snabdevanja energentima, ali i gradi obnovljive izvore energije, vodeći računa o zaštite životne sredine.

Ministarka je posebno ukazala na činjenicu da naše institucije intenzivno rade na sprovođenju preporuka iz poglavlja 27, u okviru pregovaračkog procesa sa EU.

Na pitanje o gledanju Srbije na Evropsku političku zajednicu, ministarka Miščević je istakla da je inicijativa važan strateški pristup država ujedinjene Evrope koje dele iste vrednosti u ovom geopolitičkom trenutku.

Takođe, naglasila je spremnost da pomognemo u prenošenju iskustava svim državama kandidatima u pregovorima sa EU, kako bi ubrzale ispunjavanje kriterijuma za članstvo jer je upravo kredibilnost procesa ta koja podstiče napredak naših društava i država.

Kako se navodi, francuski senatori istakli su da je njihov utisak da je reformski napredak u Srbiji uočljiv i rekli da će o rezultatima posete izvestiti Nacionalnu skupštinu Francuske.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /