in

Најсавременија роботска шака-решење српских компанија

Како је саопштено из компанија које су реализовале овај пројекат, роботска шака је дизајнирана тако да има исту покретљивост и флексибилност као људска шака, са софистицираним карактеристикама хватања.

Намењена је за употребу у аутоматизованим складиштима и индустријској производњи, као и за широк спектар примена код репетитивних и по људски живот опасних радњи.

Оно што, како кажу, ову роботску шаку разликује од сличних производа на тржишту је њена осетљивост, прилагодљивост и поузданост у хватању и руковању објектима најразличитијих облика, величина и тежина – од нечега тако крхког као што је јаје, до гломазних и тврдих објеката тежине и до седам килограма – без испадања, ломљења или гњечења.

Компаније HTEC Group и Сигмоид су успешно примениле своју стручност и претходна искуства у изради сличних роботизованих система како би направиле једну од тренутно ценовно најприступачнијих роботских шака те комплексности и карактеристика, што овај производ чини веома атрактивним на глобалном тржишту.

Карактеристика тог пројекта је и брзина иновације којом је идеја реализована у готов производ за мање од две године и уз ограничена финансијска средства.

Године 2019, када је пројекат покренут, кроз учења, истраживачки рад, тестирања, употребу најновијих технологија, као и најсавременијих индустријских стандарда, развијен је потпуно нов концепт и креирана је комерцијално применљива роботска шака.

Потреба за таквим производом на светском тржишту је огромна, посебно у великим складиштима где компаније попут Амазона већ дуго трагају за технологијом која ће аутоматизовати процес сортирања и паковања производа, а нарочито осетљивих производа као што су воће и поврће.

Наиме, идеја за овај пројекат потекла је од професора Мирка Раковића, ванредног професора Роботике на ФТН-у, и сувласника компаније Сигмоид, искусног истраживача и стручњака у области роботике, са визијом да реши питање подизања и спуштања објеката уз помоћ флексибилних сензорских шака.

HTEC Group се придружила пројекту како би својом експертизом из домена сензора и роботике помогла талентованом младом тиму да развије иновативну технологију која би обезбедила исплатив и производно спреман пројекат роботске руке са три прста који је сада развијен и већ понуђен привреди.

Раковић је навео да су успели са минималним средствима у односу на остале играче на светском тржишту развијемо једну од најнапреднијих и најприступачнијих роботских шака на свету, захваљујући брилијантном тиму стручњака, визионара, који је укључивао универзитетске професоре, докторанте, студенте, Сигмоид и ХТЕЦ инжењере.

Конзорцијум је тренутно у преговорима са неколико светских компанија које су заинтересоване да роботску шаку тестирају у својим складиштима и индустријским постројењима, након чега ће шака бити спремна за индустријску производњу.