in

Нова лабораторија у Заводу за јавно здравље у Кикинди

Уместо досадашњег, неадекватног простора у кикиндској Општој болници, изградњом новог објекта, рад микробилогије кикиндског Завода за јавно здравље испуњава све важеће стандраде квалитета рада. Зграда микробилогије налази се у улици Генерала Драпшина и у уобичајеном радном времену отворена је за пацијенте.

„Ми смо и до сада имали високо специјализовани кадар, имали смо врхунску опрему, био нам је проблем простор. Сада смо обезбедили и то. Чиме смо заокружили целину. Надам да ћемо, као и до сада, бити подршка свим здравственим установама на територији Севернобанатског окуга, што је и територија надлежности нашег Завода“, рекла је директорка Завода др Сандра Радловић.

Укупна инвестиција износи 65 милиона динара, а поред Завода, једну трећину средстава обезбедила је Покрајинска влада. Управо важност улагања у здравство најбоље се видело током пандемије корона вируса. У Кикинди је баш 10. марта 2020-те, међу првима у Србији, регтистрован и први случај ковида 19:

„Ми са данашњим даном, два пута по 365 дана, имамо 15.000 суграђана који су боловали од ковида, 27.000 вакционисаних, што је још увек врло мало. Није крај ковида, вирус је још увек присутан у циркулацији, а ми ћемо морати да научимо да живимо са њим “, напоменула је Радловић

У протекле две године, огроман терет понели су управо здравствени радници. Страх од непознатог био је најјачи – присећа се анестезиолог и помоћник директора Опште болнице др Владимир Прунић:

„Кикинда је прозвана као српски Ву Хан, јел тако било?! Па, не знам, нисмо ни стигли да размишљамо о неким другим стварима. Било је сдамо – јао, да ли је пације позитивн, или није, ко ће га пратити у Нови Сад и то ме слично. Стварно је био страх од непознатог, највише се тога сећам. Када се бојите нечега, а не знате чега се бојите.“

У Кикинди је тренутно 370 активних случајева ковида 19, а дневно је, у просеку, до 20 новооткривених позитивних особа. На ковид одељењима кикиндске Болнице хоспитализовано је петоро пацијената, од којих један дише уз помоћ респиратора.