in

Obeležena godišnjica rušenja Varadinskog mosta, u NATO bombardovanju pre 24 godine život izgubio Oleg Nasov

Obeležena godišnjica rušenja Varadinskog mosta, u NATO bombardovanju pre 24 godine život izgubio Oleg Nasov

Prema Đurićevim rečima, odmah po završetku NATO agresije pristupilo se izgradnji novih mostova, budući da su nakon Varadinskog mosta srušeni i Most slobode i Žeželjev most.

“Svi pamtimo prelaženje vojnim skelama, čamcima, Dunav. Vratili su nas u srednji vek, a ono što svakako ne možemo da zaboravimo, to je stvarno tužan dan kada je nastradao naš mladi sugrađanin Oleg Nasov. Materijalna šteta je svakako bila ogromna, tada je sravnjena i televizija Novi Sad, i rafinerija gađana više puta, srušeni svi mostovi”, rekao je Đurić.

On je dodao da, iako je materijalna šteta nadoknađena, izgubljeni životi ne mogu da se vrate.

“Tradicionalno se svake godine sećamo i dolazimo ovde da obeležavamo ovaj tužan dan kako za porodicu tako i za grad Novi Sad i nešto je što nikada ne možemo vratiti. Ne možemo da vratimo ljudski život Olega Nasova, ni svih onih naših sugrađana koji su bili ubijeni tokom NATO agresije tih 78 dana bombardovanja našeg grada i naše države”, rekao je Đurić.

U bombardovanju 1999. godine, pored Nasova, poginuo je i Milan Bajić iz Šangaja, kao i nekoliko pripadnika policije i vojske, dok su desetine Novosađana povređene tokom 78 dana svakodnevnog bombardovanja.

U NATO bombardovanju, Novi Sad je ostao bez sva tri mosta. Na današnji dan, pre 24 godine, dvadesetdevetogodišnji Oleg Nasov biciklom je išao na dežurstvo u Rafineriji. Našao se na mostu kada je u 5 sati i 5 minuta na njega bačena granata.

Sa ocem Milivojem poslednji put se video tri dana pre pogibije, kada mu je rekao da će postati deda. Dva dana posle Varadinskog, srušen je Most slobode, a 23. aprila 1999. i Žeželjev. Narednih pet meseci, do postavljanja pontonca, sremsku i bačku stranu grada povezivala je skela.

U maju 2000. železnički saobraćaj krenuo je preko montažno-demontažnog. Ovaj most obnovljen je u septembru iste godine, a Most slobode u oktobru 2005. Prvi voz novim mostom na mestu Žeželjevog prešao je u aprilu, a drumska vozila u septembru 2018.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /