in

Očuvanje starih zgrada u Rumi

Očuvanje starih zgrada u Rumi

RUMA –

Počeli su radovi na očuvanju starih zgrada u Rumi, odluka koju je lokalna samouprava donela prošle godine u fazi je realizacije. Radovi na uređenju fasade u Glavnoj 137, privremeno su prekinuti zbog snega koji je stanovnike ove opštine zadesio u aprilu. Cilj ovog projekta je uređenje gradskog jezgra i očuvanje kulturno istorijskog nasleđa.

Stare građanske kuće iz 19. veka nalaze se u samom centru Rume. Jedna takva nalazi se u Glavnoj 137 i to je jedna od zgrada čija će se fasada i krov urediti sredstvima opštinskog budžeta.

Krajem prošle godine, na jednoj od sednica veća u Rumi, usvojena je konačna rang lista za fasade u centralnom gradskom jezgru, u čijem će saniranju Opština Ruma učestvovati sa 95 odsto. Rumljanin Rade Kljajić skoro pet decenija živi u Glavnoj 137. i ujedno je predsednik ove stambene zajednice. Kako ističe, stanarima ove zgrade pored nove fasade najviše će značiti i uređenje krova koji je prokišnjavao.

Zgrade u ovom delu Glavne ulice rađene su u drugoj polovini 19. veka, u vreme kada su ugledni rumski trgovci mnogo sredstava ulagali u svoje kuće. U to vreme kuća u Glavnoj 137. bila je vlasništvu Ferdinanda Ristera, tadašnjeg gradonačelnika Rume. Pored uređenja, cilj je da se ovakve građanske kuće sačuvaju kao nepokretno kulturno dobro. Na konkursu su se pored Glavne 137 našle i Glavna 139 i Železnička 1.

Do sada nije postojala praksa uređenja centralnog gradskog jezgra u Rumi, fasada na stambenim zgradama, ali i građanskim kućama s kraja 19. veka i koje krase sam centar grada. Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica pre samog uređenja dao je uslove pod kojima će se zgrade sanirati kako se ne bi narušila njihova autentičnost.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /