in

Одбијен предлог тужилаштва да се Боћи суди у одсуству

Оптужени се није одазвао на последње рочиште поменутог поступка, који је више пута заредом одлаган, па је председнику већа судији Срђану Савићу заступница оптужног акта Александра Лучић Фајфер предложила да због његове одсутности у другом предмету за тешко кривично дело, као и због дугог трајања поступка настави доказни поступак у одсуству окривљеног Богдановића.

По закону о кривичном поступку, суђење у одсуству лицу које је у бекству, може се приступити тек, након што су предузете законске мере да се пронађе и ухвати остале без успеха. Те мере подразумевају да се његово боравиште сазна преко познаника, сродника, браниоца, полиције , као и других прописаних мера, зависно да ли почињено кривично дело оправдава сложене и изузетне механизме.

Према судској пракси, суд може да оптуженог сматра недоступним, тек пошто су исцрпљена сва средства, која закон предвиђа за прибављање оптуженог.При томе се гледа и на то колико времена је прошло од расписивања потернице, да ли се ближи застара предмета и слично.

Морају постојати нарочито оправдани разлози да му се суди, иако је одсутан, те да је очигледно да је окривљени недоступан органима гоњења.

То се догађа када надлежни сазнају да је оптужени на издржавању затворске казне у иностранству.

Подсетимо, суђење почетком новембра ове године, за отмицу Горана Цвијетића (43) из Будисаве, поново је одложено, овог пута због недоласка Далибора Богдановића (43) једног од петорице окривљених за којим је расписана међународна потерница због постојања основа сумње да је учествовао у покушају убиства првоокривљеног Горана Ковачевића Горанца и убиству његовог телохранитеља мма борца Уроша Стефановића 2. септембра ове године.

Наредно рочиште заказано је за 12. јануар наредне године.

Подсетимо, петорица окривљених за отмицу Горана Цвијетића која се догодила 22. маја 2017. године на Новој Детелинари на отварању главног претреса у септембру прошле године изјавили су, као и у истрази, да нису криви за дело које им се приписује, ни у чињеничном опису, нити је одбрана прихватила правну квалификацију кривичног дела.

Заједничко за њихове изјаве у поступку, као и ставове њихових бранилаца, било је да сматрају да се није радило о отмици, већ о грађанском хапшењу особе за коју сумњају да је починила тешка кривична дела, односно да је учествовала у убиству Теодоре Каћански, невенчане супруге Ненада Стевића такође једног од окривљених, као и рањавања Ника Ускоковића рођака првоокривљеног Горана Ковачевића Горанца (47).

Осим поменутог Ковачевића , на оптуженичкој клупи нашли су се и окривљени за отмицу у саизвршилаштву Новосађани Ненад Стевић (40) невенчани супруг Теодоре Каћански убијене новембра 2016. године из ватреног оружја, што још није расветљено, пензионисани полицијски службеник Далибор Богдановић „Боћа“ (43), полицајац из Београда Владица Ракић (39) и Божидар Боснић (52).

Они се бране са слободе.