in

Одржан округли сто Удружења научница Србије „Срна“

Сања Подунавац Кузмановић редовна је професорка на Технолошком факултету и председница Удружења научница „Срна“. Каже да су све активности чланица усмерене на формирање мреже успешних жена научница, које имају жељу и ентузијазам да знање и искуство пренесу на млађе колегинице и охрабре их да крену истим путем.

На питање о положају жена у науци код нас истиче да оне стоје раме уз раме са својим колегама, али скреће пажњу на проблеме са којима се суочавају када реше да се остваре као мајке.

„Ту постоје неки мали проблеми за које ја мислим да уз мало добре воље могу врло лако да се реше и да жена када добије бебу, када оде на породиљско одсуство не сме да буде скидана са пројеката, јер се још увек, нажалост, то дешава“, рекла је Подунавац Кузмановић.

„Обавезе породичне не сносе само жене, тако да исто ово можемо рећи да важи и за мушкарце. Дакле, ми не заговарамо чисту помоћ женама, него уопште свакој индивидуи у једној институцији“, казала је проф. Мила Граховац.

Учеснице скупа су изнеле податак да у Стем професијама, науци, технологији, инжењерству и математици, на пет мушкараца који граде каријеру долази само једна жена.

„Један од разлога јесте укорењена родна подела професија коју преносимо на децу, а један од разлога је свакако и чињеница да на руководећим позицијама у овим областима у индустрији, изузев биолошких наука, имамо мушкарце“, напоменула је Граховац.

На округлом столу говорило је осам жена које су успешне у различитим областима. Себи за циљ зацртале су да раде на повећању видљивости научница и просветних радница у широј друштвеној заједници, да оснаже ученице и студенткиње да се баве науком и ојачају капацитет научница у области иновационог предузетништва.