in

Одржана онлине СИГМА конференција на министарском нивоу

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић истакла је, у оквиру панел дискусије, да је Србија остварила напредак у периоду од представљања годишњег Извештаја СИГМА до данас, јер је заокружила свој стратешки оквир доношењем програма у области управљања јавним политикама у новембру прошле године.

Она је навела да овакав стратешки оквир, који обухвата десетогодишњу Стратегију реформе јавне управе, програме за реформу система локалне самоуправе и управљања јавним финансијама уз програм управљања јавним политикама, говори о посвећености Србије кориснички оријентисаним услугама и процесу дигитализције.

Обрадовић је навела да је додатан напредак остварен и у области вд стања лица на положају у државно службеничком систему, истакавши да је за 14 месеци, уз интензивно залагање МДУЛС, њихов број смањен за готово 20 одсто, што представља значајно смањење у односу на стање из 2019. године.

Министарка је истакла и то да је МДУЛС једно од ретких министарстава које нема ниједно постављено лице које је у вд стању.

Иначе, Годишњи Извештај СИГМА препознао је Србију као лидера у региону по питању услуга и оценио да је по постигнућима изнад регионалног просека у четири од шест области реформе јавне управе.

Поред министарке Обрадовић, на конференцији је учествовала и државна секретарка Маја Мачужић Пузић.