in

Oštra reagovanja iz Srpske: Bećirović šalje poruke mržnje prema Srbima

Oštra reagovanja iz Srpske: Bećirović šalje poruke mržnje prema Srbima

Bećirović je ranije danas rekao da je 6. aprila 1945. godine Sarajevo oslobođeno od fašizma, a da je 5. i 6. aprila 1992. godine, počela “opsada grada” i naveo da se “zlotvori od 1992. do 1996. ne razlikuju suštinski od zlotvora iz Drugog svetskog rata”.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić smatra da je jedini zlikovac na političkoj sceni bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović, a da su sarajevski Srbi mučeni i ubijani u tom gradu i proterani sa vekovnih ognjišta.

“Zlikovci su u njegovom ostrašćenom i mozgu punom mržnje”, navela je Vulićeva.

Ona je kazala da bi Bećirović, kada bi znao da se ponaša na toj funkciji, uvažavao sve narode i pozivao na mir, suživot, poštovanje i toleranciju.

Bećiroviću je poručila da je za njega parlament maksimum u političkoj karijeri, jer za sve drugo, kako kaže, nije dorastao.

Denis Bećirović pokazao je pravo lice iskompleksirane neznalice, čoveka sukoba i loših namera, izjavom kojom izjednačava pripadnike srpskog naroda sa fašistima, nacistima i ustašama, rekla je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Istakla je da je Bećirović izjednačio Srbe, aktere građanskog rata u BiH tokom devedesetih godina prošlog veka, sa ideologijama i vojskama koje su tokom Drugog svetskog rata počinile najstrašnije zločine koje je ljudski rod video.

Bursać je istakla da ovom izjavom Bećirović pokazuje da je učesnik jednog šireg fronta koji ima za cilj relativizaciju događaja iz Drugog svetskog rata radi brisanja jasnih granica između onih koji su to zlo započeli i vodili i onih koji su bili žrtve i oslobodioci, kako bi se, nažalost, takve iskrivljene kvazi-činjenice upotrebljavale u dnevno-političke svrhe, ali i da ne prihvata istinu iz naše neposredne prošlosti.

“Očito je da nekima istorija nije učiteljica nego povod za pravljenje konstrukta i razigravanje nerealnih ideja, jer da Bećirović i njemu slični hoće i mogu prihvatiti ključne istorijske činjenice vezane za oslobođenje i oslobodioce ovih prostora od fašizma 1945. godine ne bi mu palo na pamet da se ponaša na ovaj način i plasira ideje koje iz njegovih usta, i u kontekstu njegovog đelovanja, automatski bivaju deplasirane”, navela je Bursać.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da Bećirović ponovo šalje poruke mržnje prema Srbima, čime pokazuje netoleranciju i potvrđuje da u BiH ne postoji suživot.

Kojić je naglasio da takve tvrdnje ne odražavaju realno stanje, budući da su Srbi bili okosnica antifašističke borbe i podneli najveću žrtvu od 1941. do 1945. godine, ali i bili stradalnici u poslednjem ratu u BiH.

“Slanje takvih veoma ružnih poruka ne može se smatrati nikako drugačije nego činom provokacije i mržnje prema Republici Srpskoj i kompletnom srpskom narodu”, naveo je Kojić.

Kaže da ponašanje Bećirovića, ali i kompletne bošnjačke političke strukture pokazuje da oni na sve načine pokušavaju da oteraju Srbe iz BiH.

Prema njegovim rečima, činjenica je da se u BiH desio tragičan sukob, kao i da su Srbi bili veliki stradalnici, što potvrđuje i izveštaj Međunarodne nezavisne komisije koji je dao jasne podatke o tome šta se dešavalo Srbima u Sarajevu.

“Oni su bili stavljeni van zakona upravo na način kako je to bilo od 1941. do 1945. godine kada su ubijani i odvođeni iz svojih stanova, zatvarani u logore, mučeni na najstrašniji način i gde je u deset sarajevskih predratnih opština smrtno stradalo 7.800 Srba”, istakao je Kojić.

Bećirović koristi svaki sporni datum da vređa srpski narod i prekraja istoriju, kao i svi njegovi prethodnici na toj funkciji, što nije put ka pomirenju, izjavila je Srni Mira Pekić, poslanik Kluba poslanika SDS-PDP-Za pravdu i red u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Na mestu člana Predsedništva BiH, kad je u pitanju odnos Bošnjaka prema Srbima, nema razlike između Bećirovića i Izetbegovića”, rekla je Pekića.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić pozvao je Bećirovića da sa pozicije na kojoj se nalazi uradi nešto korisno za svoj narod, a ne da i dalje sanja fundamentalistički san svojih prethodnika iz devedesetih godina prošlog veka, koji je svima u BiH napravio pakao od života.

“Taj pakao na svojoj koži su najbolje osetili Srbi Sarajeva kojih u tom gradu, iako su ga generacijama stvarali, danas ima samo u tragovima”, kazao je Ćosić u izjavi za Srnu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /