in

Оздемир: Глобална тржишта хране морају остати отворена

ХАМБУРГ –

Глобална тржишта хране морају остати отворена како би се обезбедило снабдевање сиромашних земаља, посебно након што је сукоб у Украјини изазвао пораст цена и ограничење залиха, изјавио је данас немачки министар пољопривреде Џем Оздемир.

„Тржишта морају остати отворена“, изјавио је Оздемир на немачкој телевизији ЗДФ, уочи састанка министара пољопривреде из групе земаља Г7 чији је домаћин данас Немача, а који би требало да разговарају о последицама украјинског сукоба по глобалну безбедност хране.

Глобална прехрамбена криза изазвана руским нападом на Украјину ескалирала је ове недеље, након што су бројне земље, које су кључни произвођачи хране, најавиле ограничења на извоз хране како би задржале виталне залихе хране унутар својих граница, наводи агенција Ројтерс.

Увозници житарица широм света погођени су порастом цена након изненадног заустављања извоза житарица из Украјине и наглог смањења извоза из Русије, а пошто је сукоб затворио луке.

Цене пшенице скочиле су на максимални ниво у последњих 14 година.

Ројтерс подсећа да Русија и Украјина обезбеђују скоро 30 одсто светског извоза пшенице и важни су добављачи јестивих уља.