in

Петиција против санкција Русији, потписниц: Бећковић, Дачић, Стоилковић…

Петицију је потписало 35 политичара, интелектуалаца и других јавних личности, међу којима академик Матија Бећковић, председник парламента и лидер СПС Ивица Дачић, председник Демократске партије Срба Македоније Иван Стоилковић, професор Универзитета Чедомир Антић…

У саопштењу Института се подсећа да између Србије и Русије, односно два народа постоје нераскидиве историјске, културне, верске, политичке, економске, безбедносне и друге везе, наводе да су бројни разлози да се српски народ и држава нађу на правој страни историје, уз Русију.

Наводи се и да су од настанка српске и руске државе везе два словенска народа нераскидиве, те да су руска црква и држава директно помогле Светом Сави да оснује Српску цркву.

Потписници су истакли и да је Русија данас најзначајнији геополитички, политички, безбедносни и економски савезник Србије и српског народа.

„То је вишеструко потврђено у пракси – од заштите територијалног интегритета и суверенитета Србије кроз доследно поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН и спречавања пријема тзв. Косова у међународне институције, преко спречавања усвајања резолуције о Србима као геноцидном народу, захваљујући вету Виталија Чуркина у УН 2015. године, па све до подршке очувању Републике Српске са припадајућим јој дејтонским надлежностима“, наводи се у саопштењу.

Економске погодности сарадње Србије и Русије, попут вишеструко јефтинијег руског гаса за српско тржиште у односу на остала европска, те потенцијални одбрамбени и геополитички ослонац на Русију, као глобалну силу, у могућим ширим превирањима у међународним односима, која нам предстоје, додатни су аргументи против увођења санкција овој осведоченој пријатељској и братској држави“, саопштено је из Института.

Потписници су поздравили досадашње опредељење руководства Србије на челу са председником Александром Вучићем да не уведе санкције Руској Федерацији, упркос „огромним притисцима који долазе са Запада и његових центара моћи“.

Додали су, међутим, да су свесни да ће притисци у наредном периоду бити интензивирани.