in

Петковић из Брисела: Без формирања ЗСО не може да се крене напред

„Завршили смо јос једну рунду разговора, 10 сати смо провели у згради ЕУ. Прво и основно питање које смо покренули јесте формирање ЗСО. Девет година је прошло од Бриселског споразума и још чекамо формирање, а морају и све остале обавезе да се спроведу у дело“, рекао је Петковић за Танјуг.

Петковић је рекао да је данас разговарао само са Лајчаком, јер је представник Приштине Бесник Бисљими одбио да разговара са српском страном.

Петковић је истакао да без формирања ЗСО не може да се иде даље.

„Без ЗСО не знам како можемо да идемо даље и да разговарамо о другим питањима. Јесмо спремни да идемо даље, али све мора да буде испуњено, наша страна је све испунила“, истакао је Петковић.

Он је, такође, додао да се разговарало и о енергетици.

„Инсистирали смо на енергетици, и о споразуму из 2013. године, а ми и даље чекамо лиценце за две српске компаније…Вазно је да обезбедимо стабилно снабдевање електричном енергијом за север КиМ“, нагласио је Петковић.

Додаје да је током разговора са Лајчаком било речи и о бројним нападима на Србе на Косову и Метохији.

„Од почетка године имали смо 23 напада на Србе, што је три пута више него у истом периоду прошле године. Разговарали смо искључиво са Лајчаком, представник Приштине Бесник Бисљими је одбио да разговара са српском страном“, казао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је казао да очекује ускоро нову рунду разговора.

„Током следеће рунде, Приштина це, надам се, бити много одговорнија, а то је да ће да долази у Брисел да разговара о бројним темама. То је важно за наставак дијалога“, казао је Петковић.

Лајчак је данас имао и одвојени састанак са Бисљимијем.

„Интензивне дискусије са два главна преговарача Бесником Бисљимијем и Петром Петковићем о низу конкретних тема су данас у току у Бриселу“, навео је данас Лајчак на Твитеру. Лајчак је уз то објавио фотографије са Петковићем и Бисљимијем, с којима је имао одвојене састанке.