in

Petković: Kurti ne može da zabrani posetu Vučića KiM, on se tu ništa ne pita

Petković: Kurti ne može da zabrani posetu Vučića KiM, on se tu ništa ne pita

“Nervoza Aljbina Kurtija zbog dogovora u Ohridu, odakle se vratio bez ikakvog potpisa i priznanja od strane Beograda, ali sa obavezom formiranja ZSO, svakoga dana eskalira. Zato se sada uzalud junači da može da zabrani posetu predsednika Aleksandra Vučića srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, iako se on tu ništa ne pita!”, naveo je Petković.

Prema Petkovićevim rečima, “u Ohridu je jasno dogovoreno sprovođenje svih prethodno propisanih sporazuma, pa samim tim i Sporazuma o zvaničnim posetama, po kome Priština može samo da primi k znanju posetu zvaničnika Beograda prostoru KiM, a ne da je odobrava ili pak zabranjuje”.

Ovakve izjave Aljbina Kurtija najbolje pokazuju sa kakvim remetilačkim faktorom se sve vreme suočava Beograd u dijalogu, naveo je Petković.

“Jasno je da Kurti ne želi dijalog i na sve načine pokušava da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština, ali te svoje trikove Kurti može da proda možda na pijaci i nigde više”, saopštio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković kaže da je jasno da se Kurti “plaši Vučićeve posete jer zna koliko bi ona značila srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, a Kurti u srpske sredine ide krišom i na prevaru i vraća se obešenog nosa i neobavljenog posla”.

Kurti je izjavio sinoć za TV Kljan da nije dobio zahtev za posetu Vučića Kosovu i Metohiji i da, “s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, on ne bi bio poželjan na Kosovu”.

“Ako je to osoba koja kaže da je masakr u Račku izmišljotina i nikada nije promenila stav, mislim da ne treba da dolazi na Kosovo. Naravno da neću dati dozvolu”, rekao je Kurti.

Rakić: Mislim da ćemo dobiti ZSO, stav Amerike jasan

Veljko Rakić iz Instituta za promociju vladavine prava izjavio je danas da smatra da će se u potpunosti primeniti ono što je dogovoreno u Briselu 2013. godine, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

“To će biti politička odluka rukovodstva Kosova, odnosno premijera, mada smo čuli da je moguće da ta odluka bude doneta i bez njega. Sećate se čuvene izjave ‘sa ili bez Aljbina Kurtija biće formirana ZSO’. Ja sam po tom pitanju optimista da će tako i biti”, rekao je on za Tanjug.

Rakić je istakao da američka politika i diplomatija ima veliki uticaj na odluke prištinskih vlasti i Aljbina Kurtija, i dodao da je stav Amerike jasan, da će kosovska strana morati da ispuni svoje obaveze, a da je glavna formiranje ZSO.

Kurtijeve izjave uoči nove runde dijaloga ocenio je kao bolje zauzimanje pozicije pred donošenje odluke koja, na neki način ne odgovara albanskoj strani, ali će morati da bude doneta.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /