in

Почиње Дечји бијенале – разноврстан програм за најмлађе

НОВИ САД –

Пети Калеидоскоп културе и ове године обележиће крај лета у Новом Саду и од 1. септембра до 7. октобра ставити у фокус културу заједништва кроз архитектуру, књижевност, извођачку, визуелну и примењену уметност. Део овог легатског пројекта Европске престонице културе биће и Бијенале сценског дизајна, чији је део и Дечји бијенале, које представља програм сачињен од многобројних радионица намењених деци узраста од 6 до 10 година. Програм почиње у недељу, 13. марта, у трајању од 11 до 14 часова, у простору SCENlab-а на Факултету техничких наука и децу ће увести у свет уметности, те им показати све чари позоришта и архитектуре. Радионице у оквиру програма Дечјег бијенала одвијаће се једном месечно (по потреби и више), недељом, са почетком у 11 часова и трајаће до 14 часова тог дана. Максималан број учесника на радионицама је 15, а заинтересовани могу да се пријаве путем имејл адресе deca@bisd.rs.

Радионице СЦЕНлаб вртића у периоду од марта до јуна

У оквиру пратећег програма фестивала Стеријино позорје свака од радионица, једном месечно, обрађиваће одређену тему како би настао полупроизвод који ће бити довршен током радионица на Бијеналу сценског дизајна и изложбе у излозима Шок задруге у Змај Јовиној 22. На радионицама ће у почетку бити осмишљавана сцена, за коју је планирано да истовремено може бити коришћена као параван за све три форме играња са луткама: за марионете, за гињоле и за маске. По једна радионица биће посвећена различитом раду на сцени па ће тако учесници, најпре, од разних материјала правити лутке са покретним деловима, којима се управља концем или жицом (лутке марионете), затим ће се испробати у управљању „ручном” лутком, ону коју луткар навлачи на руку попут рукавице и покреће помицањем прстију, ротацијом шаке и подлактице (лутке гињоле) и на крају ће, користећи различите материјале, деца правити маске за лице, што ће резултирати настајањем коначног производа.

На Бијеналу је планирано да се осмишљавају приче и представе, дорађују делови сцене и лутака, а у финалу ће бити изведена краћа представа са учесницима радионица.

Више информација о Дечјем бијеналу можете наћи на: www.bisd.rs/deciji-bijenale/.

Бијенале сценског дизајна се реализује у партнерству са СЦЕН Центром за сценски дизајн, архитектуру и технологију и Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Детаљне информације о програму Европске престонице културе можете пронаћи на сајту novisad2022.rs.