in

Подаци и документи пребачени из Архиве Војводине на дигиталну платформу АРХИС

„Ми чувамо архивска документа скоро 100 година у милионским тиражима да тако кажем, 45 милиона докумената, е сад ти документи треба да буду доступни људима. Један од начина да ти документи буду доступни људима је управо овај пројекат“, каже Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.

„Ми смо успели овим пројектом пренос, миграцију података са 152.000 картица, то је један ненормалан број података и он ће данас бити демонстриран односно претраживање података. 03.16 Тако да се надамо да ће врло брзо истраживачи имати задовољство да претражују податке на овај начин“, каже Милена Поповић Субић, руководилац матичних послова у Архиву Војводине.

Циљ пројекта је омогућавање ширем кругу истраживача да претражују податке и скрате време за ретроактивни унос података.

„С обзиром да је Архис информациони систем обавезан за све архиве у складу са позитивним пописима, имплеменитиран је у архив Војводине пре 2 године. Ми смо врло брзо успели да у АРХИСУ унесемо за око 500 фондова основних података а онда нас је корона мало зауставила ма активностима на ретроактивном уносу“, каже Милена Поповић Субић, руководилац матичних послова у Архиву Војводине.

У плану је да се на основу искуства Архива уврди шта је потребно за даљу примену у архивама на територији Војводине, истичу надлежни.

Јединствени информациони систем за дигитализацију, управљање и чување архивске грађе АРХИС, на чијем су развоју радили стручњаци из Србије, представљен је данас у Архиву Војводине.