in

Пољопривредници на пијаци ослобођени обавезе фискализације

БЕОГРАД –

Министарство финансија поводом увођења новог модела фискализације, чија је примена обавезна од 1. маја, још једном појашњава да су од те обавезе ослобођени пољопривредни произвођачи који своје производе продају на пијачним тезгама, уколико нису регистровани као предузетници код Агенције за привредне регистре.

За разлику од наведене категорије пољопривредних произвођача, министарство посебно указује на то да обавезу фискализације имају они који се баве препродајом робе на пијачним тезгама, са циљем сузбијања сиве економије и онемогућавања нелојалне конкуренције која због таквог начина пословања постоји на тржишта, наводи се у саопштењу.

Како је наведено, представници Министарства финансија месецима уназад су континуирано у контакту са онима који обављају делатност на пијацима, као и да је део њих који се баве препродајом робе већ пријавио пословни простор који се налази на пијаци и по том основу остварио право на субвенцију за куповину нових фискалних уређаја.

Рок за прелазак на нови модел фискализације је најкасније 30. април 2022. године и неће бити одлагања тог рока.

До сада је око 130.000 обвезника фискализације пријавило своје пословне просторе за прелазак на нови модел.

Новом уредбом, која ће се данас наћи на седници Владе Србије, биће отворен нови рок за пријаву за субвенције, од 15. марта до 5. априла ове године.

Министарство позива још једном све обвезнике фискализације да се пријаве за субвенције и да што пре пређу на нови модел, те да не чекају последњи рок, који истиче 30. априла.