in

Poljska: Ministar poljoprivrede podneo ostavku zbog ukidanja carine na žito iz Ukrajine do 2024. godine

Poljska: Ministar poljoprivrede podneo ostavku zbog ukidanja carine na žito iz Ukrajine do 2024. godine

Kovalčik je rekao da je odlučio da napusti funkciju zbog odluke Evropske komisije da produži bescarinski uvoz ukrajinskog žita do juna 2024, preneo je Rojters.

 

Poljski poljoprivrednici pozvali su na uvođenje carina.

“Pošto je jasno da Evropska komisija u ovom trenutku neće ispuniti ovaj zahtev, odlučio sam da podnesem ostavku na mesto ministra poljoprivrede”, rekao je Kovalčik.

Velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih koje se proizvode u Evropskoj unije, završile su u centralnoevropskim državama, utičući na cene i prodaju lokalnih poljoprivrednih proizvođača i stvarajući glavobolju poljskoj vladajućoj stranci Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini, navela je agencija.

Premijeri pet država, uključujući Poljsku, uputili su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, u kome su zahtevali preduzimanje mera u vezi sa uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Oni su istakli da će možda morati da budu ponovo uvedene carine, ako dođe do priliva žita i drugih proizvoda iz Ukrajine koji se ne može zaustaviti drugim sredstvima.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /