in

Potpisana deklaracija za održivu budućnost industrije tekstila, kože, odeće

Potpisana deklaracija za održivu budućnost industrije tekstila, kože, odeće

Deklaracija je potpisana na Međunarodnoj konferenciji povodom projekta Obezbeđivanje održive budućnosti za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u jugoistočnoj Evropi, koja je održana u Bukureštu a pristupili su joj nacionalna udruženja industrije, poslodavaca i sindikati iz Bugarske, Hrvatske, Severne Makedonije, Rumunije.

Sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS Milica Ljubojević je istakla da je cilj deklaracije da se u saradnji sa evropskim socijalnim partnerima, unapredi sektor tekstilne industrije u regionu i učini ekološki prihvatljivijim.

“To je i prilika da se iz dostupnih fondova EU, obezbede sredstva za privlačenje, obuku ili prekvalifikaciju radnika, za regionalni razvoj i pravednu tranziciju u industriji tekstila, odeće, kože i obuće”, rekla je ona.

Industrija tekstila, odeće, kože i obuće zapošljava više od 400.000 radnika u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji a postoje i mogućnosti za dalji rast, jer brendovi preispituju sigurnost svojih lanaca snabdevanja.

Angažovanje radnika iz država koje su blizu kompanije, tzv. nearshoring, nudi mogućnosti za zemlje jugoistočne Evrope, koje se nalaze u blizini glavnih evropskih tržišta, pružajući opciju nabavke sa manjim ekološkim otiskom.

Istovremeno, evropske industrije tekstila, odeće, kože i obuće spremne su za veliku transformaciju koja će uticati i na industriju i na radnike.

Tako strategija EU za održivi i cirkularni tekstil ima za cilj da do 2030. godine proizvodi industrije tekstila, odeće, kože i obuće koji se plasiraju na tržište EU budu dugotrajni za višekratnu upotrebu, popravke ili recikliranje.

Ona pokriva zelenu i digitalnu tranziciju uz naglašavanje potrebe da se obezbedi konkurentnost u globalnom kontekstu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /