in

Позивају се грађани да учествују у студији Медицинског факултета о постковид стању (АУДИО)

„У студији ће бити укључени испитаници узраста од 25 до 60 година а само истраживање ће бити подељено у четири фазе. Прва је прикупљање испитаника које ће трајати 2 до 3 месеца или краће, уколико се јави у том периоду максималан број испитаника за студију која броји до 80 испитаника.

То ће бити селективан разговор у односу на задате критеријуме када ће се обавити и општи преглед, спирометрија и ЕКГ. Урадиће се и лабораторијска дијагностика, каже докторка, да би се видело да ли има озбиљних последица након прележане инфекције и попуњавање упитника кроз које ће се процењивати тежина симтома постковид инфекције.

Након овога ће се укључити лекари специјалисти који ће проценити стање учесника који ће утвбрдити да ли су потребни додатни дијагностички прегледи.

„Уколико ово све буде уредно, испитанике укључујемо у трећу фазу која подразумева суплементацију одређеним биљним препаратима. Тај препарат је безбедан и има позитиван утицај на ев. упалне процесе у организму и на промене у расположењу у смислу анксиозности или депресије као и поремећаје у правцу неуроинфламације који се сматрају једним од потенцијалних узрока постковид синдрома“ истакла је др Зубнар.

Постковид синдром подразумева симптоме који трају дуже од 12 недеља од појаве саме ковид 19 инфекције. Симптоми су умор, слабост, брзо замарање, недостатак ваздуха, проблеми са памћењем, недостатак концентрације, промене расположења, амксиозност, проблеми са спавањем, лупање и прескакање срца, итд.

„Наш фокус ће бити на особе које имају осећај необјашњивог умора, слабости и малаксалости и когнитивних проблема и промене расположења“ закључила је докторка Зубнар.

Грађани који желе да се пријаве могу то учинити на број телефона 064 371 9478 или 063 18 54796 или путем мејла azubnar@gmail.com или на сајту Медицинског факултета на одељку катедре за Физиологију на мејлу докторке Андрее Зубнар.