in

Председник обишао радове на градњи фабрике Минт у Шапцу

Он је казао да је веома велика фабричка хала коју гради Минт у Шапцу и да ће се простирати на 30.000 метара квадратних.

Сазнао је да ће Минт у три фабрике имати 800 радника и истакао да је веома важно што можемо у овом треутку да отварамо фабрике и размишљамо о развоју земље.

„Хвала кинеским партнерима“, поручио је Вучић.

О Харадинајевој изјави: Бесмислице, али видите шта желе

Немам коментар на бесмислице и глупости, поручио је данас председник Србије Александар Вучић поводом изјаве лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја да би Београд био бомбардован уколико би српски војници ушли на територију Косова и Метохије.

„А, хоће ли он или неко други да нас бомбардује?“, упитао је Вучић и наставио:

„Немам коментар на бесмслице и глупости, али и по томе довољно видите шта је то што Србији желе и шта би волели да гледају“, рекао је Вучић новинарима у Лозници.

Председник је поручио да ће Србија чувати мир и стабилност, што нам је најважније.

„Наша снага су ова фабрика, све фабрике, сви путеви, пруге, болнице, наравно и наша војска, која ће бити све снажнија“, рекао је Вучић.

Додао је да не би биле реализоване велике инвестиције у Шапцу да није држава дала велике субвенције. Председник је истакао је да је реиндустријализација важна за останак грађана у Србији, али и указао на велику демокрафску кризу, мањак становништва.

„У Лозници кажу имамо 80.00 људи, имамо пријављених, али не и да живе ту. Ако се сагледа дубинско Подриње од Лознице, Љубовије, Малог Зворника, Крупњу, Рађевини када све саберете можемо да се почастимо са 130.000 људи. То је веома мали број људи“, оценио је он.

Вучић је казао да се обично, у вези демографије, помиње стално проблем на истоку Србије, а заборавља се западна Србија.

“Зато је реиндустријализација важна, јер када имају посла људи остају“, подвукао је он.

Вучић се захвалио кинеским партнерима и пренео да Железара у Смедереву и поред проблема набавке сировина на светским тржиштима неће престајати са радом.

„Наши кинески пријатељи ће се понашати одговорно, а то је важно за раст нашег БДП-а“, рекао је Вучић.

Захвалио се и компанији „Минт“ за помоћи у развоју Мачванског округа, а домаћини су му пренели да ће радови на погону који је обишао данас, бити завршени у јуну, а производња почиње у августу. Истакао је да је све могуће када људи раде, и навео као пример компанију „Бицерба“ која се гради а до краја године креће у производњу.

„Кинези су врло ефикасни. Компанија „Минт“ има велики интерес јер снабдева највеће светске произвођаче аутомобила деловима, раде алумунијумске делове за кров, врата. Они у ланцу за велике светске произвођаче играју значајну улогу“, подвукао је он додајући да ће све да се извози из овог погона.

Вучић је казао да Србија још није у стању да направи свој аутомобил.

„Ни много веће нације нису у стању да направе свој аутомобил. Али постали смо седиште светске аутомобилске индустрије. Где год да кренете и отворите хаубу видећете много делова где пише „произведено у Србији“. Да сами производимо ауомобил није још време. Зато заузимамо важно место у светској подели посла у аутомобилској индустрији“, закључио је он.

сабац,, фабрика,, вуциц

Вучић је поразговарао и са радницима који су га дочекали и захвалио им се на напорном раду. Минт ће производити у Шапцу компоненте за електричне аутомобиле.

Вучић: Сутра важан дан, отварамо Дедиње 2 и долази Бербок

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је сутра велики дан за Србију, јер се отвара нова болница, Дедиње 2, а у посету долази и министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок.

„Сутра имамо велики дан. Најпре отварање Дедиња 2, најбоље васкуларне хируршке клинике у овом делу Европе. Много новца смо уложили и верујем да ћемо тим спасити огроман број живота у нашој земљи и региону“, рекао је Вучић.

Додао је да затим следе и важни разговори са немачком министарком Аналеном Бербок.

У овим производном погону планирано је да се запосли до 200 радника, а рок за завршетак радова је јун ове године. Фабрика се простире на 11 хектара и цела инвестиција кошта 50 милиона евра. Радови су почели у јулу 2021. гоидне.

То је највеће страно улагање у Шапцу у протекле две деценије. Ова компанија недавно је купила другу парцелу од још 10 хектара, где планира изградњу нове фабрику, чија је вредност 46 милиона евра.

Долазак Минта у Шабац биће подстицај и за друге стране инвеститоре, а посао у производњи компоненти за електричне аутомобиле у будућности ће допринети заштити животне средине.

Град Шабац има две индустријске зоне, од којих се Северозападна простире на 600 хектара и највећа је у Србији. Ту тренутно послује 35 компанија.

Изградњом брзе саобраћајнице према Лозници и деонице аутопута Шабац – Рума биће то најбржа веза са Босном и Херцеговином и Републиком Српском, али и Новим Садом и Београдом.

Минт ће отворити укупно 3.000 радних места у Србији

Кинеска компанија Минт за производњу ауто-делова отвориће у Србији укупно око 3.000 радних места, изјавио је данас председник Александар Вучић на отварању нове фабрике Минта у Лозници.

Након затварања Вискозе није било наде у опоравак Лознице, а онда је одлучено да се улаже у саобраћајну инфраструктуру и инвестиције су почеле да стижу, рекао је председник у свом обраћању.

„Најбоље време да се засади дрво било је пре 20 година, а друго најбоље време је сада, каже стара кинска мудрост и учи нас да се прилике не смеју пропуштати и да се морају користити. На нашу срећу, наши пријатељи из „Минта“ засадили су своје дрво на време и ја желим да се захвалим председнику Сију и нашим кинеским пријатељима који су увек промовисали добре односе између двеју земаља и ја сам им бескрајно захвалан“, рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан и због тога што након пропасти „Вискозе“, у којој је радило 11.000 – 12.000 људи, сем једне чарапаре, није било озбиљне фабрике. НИје било наде, није било шансе за опоравак, ничега.

„А онда смо почели да размишљамо како можемо да подигнемо Лозницу, цело Подриње, Мачву. И сем инфраструктурних радова које педузимамо и инвестиција које долазе у Лозницу и сем аутопута Рума- Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница и обилазнице око Лознице од 13,6 киломертара, која је веома важна и за Минт и за Адиент и за српску Натуру, веома је важно да наставимо са развојем“, рекао је Вучић.

Додао је да ће бити изграђено обданиште на Лозничком пољу, стадион од преко 30 милиона евра и да настају огромне промене у Лозници.

„Верујем да ћемо највећи број људи да задржимо и да ћемо моћи да ојачамо позицију Србије у читавом Подрињу од Бајине Баште до Лознице“, нагласио је Вучић.

Додао је да му је веома драго што су кинески пријатељи имали поверења у нашу земљу.

„Минт има производњу на више десетина локација у Кини, Тајланду, Америци, Мексику, Јапану, Немачкој, Србији. Кад кажете Токио, Минхен, Детороит и онда додате Лозница и Шабац, лепо звучи.

Из наших фабрика делови ће се уграђивати у најзначајније марке аутомобила попут Бентлија, Ролс Ројса, Аудија, али овде пре свега Тојоте, БМW-а и Реноа. Излазиће алуминијумски кровни носачи, алуминијумске облоге за енретијер и екстеријер возила, алуминијумски оквири за врата и кутије за алкумулаторе. Реч је о деловима за најсвременије електричне аутомобиле“, најавио је Вучић.

Нагласио је да је Минт представио мастер бизнис план са улагањем од 100 милиона евра и отварање 1.000 нових радних места, плус 800 у Шапцу да планирају да тај број повећају на 3.000 радних места, јер планирају да отворе нову фабрику у Лозници.

Председник је рекао да му је челник кинеске компаније рекао да сада имају фабричке погоне у Србији од 25.000 и 35.000 квадрата, укупно око 110.000 метара квадратних и да ће тих погона већих од 35.000 квадрата бити још у Србији, пошто ће ширити производњу и запошљавати још много већи број људи.

„Али, укупно ће у Србији запослити преко 3.000 људи. Извините ако сам окткрио неку тајну, али срећан сам што то могу да саопштим, то је најважнија вест“, поручио је Вучић обраћајући се представницима кинеске компаније.

Вучић је пренео новинарима да ће Јапанац који ради са Минтом направити у Бањи Ковиљачи један од најбољих хотела на Западу Србије, који ће имати јапански ресторан.

„Рекао сам му да су људи у Србији навикли на прасиће и јагњиће, а не на сирову рибу, али да се свакако радујемо отварању ексклузивног јапанског ресторана“, додао је Вучић у шали.

Каже да се данашњи састанак са Минтом пред званично отварање мало одужио зато што су присуствовали и представници БМW-а, Реноа и Тојоте, које је позвао да размушљају о Србији као инвестиционој дестинацији.

„Рекао сам им да смо спремни да будемо добри домаћини за њихове будуће инвестиције“, рекао је Вучић и додао да им је поручио да Србија нуди најбоље услове и да не касни ни дан у плаћању својих обавеза.

Испуњавамо своја обећања и то је највећа снага Србије, истакао је он.

Председник је нагласио да ће држава наставити да се стара о очувању мира и стабилности јавних финансија, јер онда можемо да очекујемо још много нових фабрика.

Вучић је рекао да ће захваљујући новим фабркама моћи да се уложи више у развој локалне инфраструктуре и да ће оживети цело Подриње.

„Драго ми је што Кинези не крију веома добар однос према Србији, као што и ми без обзира ко нам је саговорник не кријемо колико добар однос имамо са Кином и кинеским народом. Ми смо ваши искрени пријатељи и на то можете увек да рачунете, чак и у тешким тренуцима“, поручио је Вучић.

Он им је захвалио што су помогли овог граду да људи поново виде будућност за себе и своје породице.

Леин: Резултат добре сарадње Кине и Србије

Кинеска фабрика аутоделова Минт Аутомотиве у Лозници сведок је добре сарадње између Србије и Кине, које ће заједно извозити ове производе на светско тржиште, поручила је данас председавајућа Минт групе Веи Чинг Леин на свечаности отварања нове фабрике у Лозници.

Она је поздравила присутне купце, добављаче, запослене и менаџере, као и председника Србије Александра Вучића и остале представнике владе који су присуствовали церемонији.

„Одлука да се инвестира у Србију и да се отвори фабрика у Лозници показала се као најбоља могућа“, рекла је она.

Изразила је дивљење председнику Вучићу због, како је рекла, начина на који управља земљом и оценила да он Србију води путем развоја и економске стабилности.

Леин је нагласила да је њена компанија остварила успешну сарадњу са многим светским брендовима, те да се Србији пружа могућност да се позиционира на светском тржшту.

„Кина и Србија ће заједно производити ауто-делове и производе извозити на светско тржиште“, рекла је она и поздравила присутне представнике партнерских компанија Тојоте, Реноа и БМW-а.

Леин је закључила да ће ова фабрика, за коју је највише заслужна отвореност председника Вучића према Кини и доброј сарадњи две земље, умногоме допринети развоју Србије и подизању животног стандарда у земљи на виши ниво.