in

Predsednik svečano dočekao predsednika Gvineje Bisao; Potpisani sporazumi o saradnji

Predsednik svečano dočekao predsednika Gvineje Bisao; Potpisani sporazumi o saradnji

Vučić je gosta iz Gvineje Bisao dočekao ispred Palate Srbija uz intonitanje himne dve države, gardu i crveni tepih.

Vučić: Srbija će povećati svoje prisustvo na afričkom kontinentu

Predsednik Srbije je najavio da će Srbija povećati svoje prisustvo na afričkom kontinentu, gde sada ima svega 14 ambasada, od kojih je 12 funkcionalno.

“Moraćemo da menjamo kompletnu strategiju i budemo neopredivo prisutniji na afričkom kontinentu”, istakao je Vučić, u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Gvineje Bisao Umaroa Sisoko Embalom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Potpisani sporazumi o saradnji između Srbije i Gvineje Bisao

Sporazumi o saradnji između Srbije i Gvineje Bisao potpisani su danas u Palati Srbija, u prisustvu predsednika dve zemlje.

Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizama političkih konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Gvineje Bisao potpisali su državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Goran Aleksić i ministarka spoljnih poslova međunarodne saradnje i zajednica u Vladi Republike Gvineje Bisao Suzi Karla Barboza.

Oni su, takođe, potpisali i sporazum između Vlade Srbije i Vlade Gvineje Bisao o ukidanju viza za nosioce diplomatskih službenih i specijalnih pasoša.

Vučić je naglasio da je naverovatno kako smo se tako lako i brzo u prethodnom periodu odrekli Afrike, gde smo mogli da imamo mnogo veći uticaj.

Kazao je da smo to učinili “kao ponavljači papagaji kada nam je neko rekao da nema potrebe da tamo budemo prisutni”.

“Tako da ćemo obnoviti svoju politiku i pristupiti na drugačiji način i verujem da ćemo imati značajno veće prisustvo. I dogovorili smo kao što smo to uradili u Gani, u Akri pre izvesnog vremena, a tu ćemo morati da pojačamo rad ambasade, kao i u Nigeriji, otvorićemo i u Gvineji Bisao, da u tom regionu imamo i treću ambasadu, imajući u vidu ugled predsednika Embaloa i njegovu želju da pomogne našoj zemlji”, istakao je Vučić.

vucic,, sisoko

Idemo ka zbližavanju naših zemalja i naroda i verujem da mnogo toga možemo zajedno da učinimo, poručio je Vučić.

Kaže da su razmenili na sastanku mišljenje o geopolitičkoj situaciji, kao i u Ukrajini i da su njihovi stavovi imali mnogo toga zajedničkog, čak i po pitanju sankcija.

Vučić je dodao da će se odazvati pozivu da poseti Gvineju Bisao u oktobru ili novembru.

Podsetio je da je ta zemlja stakla nezavisnost 1973. godine, a da je Srbija priznala 1975. i da će uskoro biti obeleženo 50 godina otada.

Verujem da možemo da imamo mnogo bolju saradnju u budućnosti, kazao je Vučić i pozvao predsednika Gvijene Bisao da malo češće posećuje Beograd.

Napomenuo je da je Gvineja Bisao bogata rudom i mineralima i izrazio uverenje da će to iskoristi za dalji napredak.

“Od zemlje visoke nestabilnosti predsednik Embalo je napravio u zemlju visoke stabilnosti zato i uživa veliko poverenje svojih građana. Nadam se mnogo boljoj i većoj saradnji sa Srbijom”, dodao je Vučić.

“Razgovarali smo o važnim pitanjima i očuvanju teritorijalnog integriteta”

Vučić je izjavio da su on i predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo razgovarali o važnim pitanjima među kojima je očuvanje teritorijalnog integriteta.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su razgovarali o važnim pitanjima, kao i da je dogovoreno povećanje broja studenata iz te afričke države koje će Srbija da stipendira.

“Oni će biti naši ambasadori, zavoleće Srbiju i na najbolje načine će predstavljati naše interese”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima ,dogovorena je i saradnja u borbi protiv terorizma, za koju je rekao da veruje da će biti podignuta na viši nivo.

“Dogovorili smo i saradnju u poljoprivredi, semenskoj industriji, zamolio sam ga da nam pomogne budući da je predsedavajući Ekovasa, da dobijemo podršku zemalja za Ekspo. To je i dobra prilika i promocija Srbije”, rekao je Vučić.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /