in

Председник:Повећавају се притисци на Србију, биће никад већи; Тачно је да сам одлазећи председник

Вучић је, на питање о разговору са председником Француске Емануелом Макроном, и питање колико је забринут због актуелне ситуације, као и шта то значи за Србију, нагласио да су политички, безбедносни и економски изазови бројни у оваквој ситуацији.

Он је, за ТВ Пинк, рекао да оно што је претходна три дана доживео потврђују његове речи, да расте притисак на нашу земљу.

„Оно што сам доживео претходна три дана показује шта можемо очекивати да ће тек да следи и да у политичком смислу неће бити нимало једноставно за Србију“, истакао је Вучић.

Он је казао да се овим дешавањима руши комплетна безбедносна и политичка архитектура света.

„Како ће се ко понашати и ко ће шта да чини, нико не може да предвиди. Све што смо знали до јуче данас више не постоји. Оно што је за нас важно јесте да наша опредељеност за мир мора бити чврста, снажна, и наша снага одвраћања потенцијалног агресора мора да буде још снажнија и јача“, објаснио је Вучић.

Подсетио је да је данас одржана седница Савета за националну безбедност, на којем је, као врховни командант, издао налог војсци и полицијским снагама, као и захтев специјалним јединицама, да у сваком тренутку буду припремљени на најбољи могући начин, и да треба наставити са наоружавањем и опремање војске и полиције.

„У политичком смислу морамо да радимо много, морамо да разумемо да мир није нешто што се подразумева, што се види данас. Мораћемо много труда и рада уложити да сачувамо мир, да би обезбедили сигурност за нашу децу, наше родитеље, како би осигурали будућност“, казао је он.

Вучић је нагласио да је ова ситуација најкомпликованија за све наше савременике, за наше родитеље, за нас и за нашу децу.

„Мислим да се овим де факто и суштински мења светски поредак у којем ће силе вратити доминацију на једној страни, односно да ће постојати више супер сила и центара политичке и економске моћи“, указао је он.

Што се тиче економског дела, указао је да је нафта истог тренутка скочила, да су све цене сировина скочиле, да су берзе непосредно погођених земаља пале, и да ће то све изазвати додатну нервозу и проблеме.

Он је уз то приметио да постоји проблем пристрасности наших медија:

„Када погледате наше наслове видите да у 80 одсто медија не постоји никаква објективност, већ су шта год да се дешава на руској страни, као што је осталих 20 одсто на западној страни. У таквим условима велике политичке острашћености сви себи наносимо штету, уместо да будемо свој на своме, будемо мирни, да се кроз велику светску кризу извучемо само са огреботинама. Ми не можемо то да урадимо. Код нас је увек све страст, навијање, и од тога ћемо се тешко излечити“,сматра Вучић.

Он је казао да је са Макроном имао важан разговор о ситуацији у нашем региону. Такође, је разговарао, како је пренео и са представницима других држава света, те најавио да ће имати и наредних дана разговоре.

„Постоје велики страхови да би све могло да се прошири на друге делове Европе, посебно Балкан“, закључио је он.

Кренули позиви и вруће линије за увођење санкција Русији

Вучић је изјавио вечерас у Монаку да ће на Србију тек уследити све већи притисци са захтевом да уведе санкције Русији, као и да је већ имао такве позиве и „вруће линије“, али да ће наша земља издржати све притиске.

Вучић је рекао Пинку да ће уследити притисци на нас са различитих страна и додатно по питану односа у региону.

„Јер, када не могу да одговоре неком снажнијем од нас – ајде да то покажемо на неком мање снажном“, казао је он.

На питање како онда да се одупремо у овој ситуацији тим притисцима, Вучић је рекао:

„Јединством, одговорношћу и озбиљношћу. Немамо избора, него да можемо да се одупремо. Много смо имали тешких тренутака, имамо своју земљу и не можемо да је мењамо ни за једну другу. То је земља наше деце“.

Вучић је додао да немамо никакву алтернативу по том питању.

„Можете да мислите какви ће сад притисци на Србију да буду по питању увођењу санкција Русији. Већ сам имао позиве и вруће линије. Нисам о томе разговарао са председником Француске Макроном, са њима сам разговарао много по питању Западног Балкана. Он је фер по том питању и хоће да нас чује“, казао је Вучић. Додаје да неће много моћи да помогне страначким колегама у предизборној кампањи пошто има 10 заказаних посета.

Сви су одједном нагрнули у Србију, додао је Вучић. Поручио је да Србија има снажну економију и да ће проћи и кроз ову међународну кризу, не лако, али лакше него многи други јер има стабилан фискални систем.

Како је рекао вечерас ће са министром финансија Синишом Малим дуго разговарати о томе шта све треба да се набави од резерви и додао да смо већ набавили млеко у праху, со и све друго.

Вучић је поручио да нико не треба да прави залихе пошто држава има свега довољно и то на правилан начин чува.

Такође, држава се снабдела лековима и медицинским уређајима, а набављају се сада и милиони и милиона конзерви рибе и другог, додао је Вучић.

Наша опредељеност да развијамо земљу од суштинског значаја

Милица Ракић и њено страдање су Србији важни

Председник Александар Вучић потврдио је вечерас да ће лично финансирати обнову споменика малој Милици Ракић у Ташмајданском парку, који је неко оскрнавио.

„То сам рекао да ћу учинити да бих показао колико је страдање мале Милице за нас важно и значајно, а не да бих убрао политичке поене“, рекао је Вучић у изјави за Пинк тв.

Подсетио је да је неко поломио споменик Милици Ракић и да је њена статуа пронађена, а њено поновно постављање ће, каже, коштати тек неколико стотина евра.

Милица Ракић страдала је у НАТО агресији на Србију 1999. године и трајало је 78 дана.

Безбедносна ситуација није идеална за Западни Балкан и наша уздржаност и опредељеност да земљу развијамо, биће од суштинског значаја за очување мира, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је за ТВ Пинк истакао да ће криза око Украјине и енергетска криза оставити последице по светску економију.

Такође, навео је да је председник Русије Владимир Путин у свом обраћању о Украјини вечерас говорио оно што мисли, уз примедбу да су поруке свих западних политичара исте, што, каже, говори о тежини наше позиције.

„Када сам са Путином разговарао у Сочију, рекао сам да никада нисам видео такву одлучност код њега. Мислим да га добро познајем, и мислим да сам један од ретких који је рекао да ће ствари ићи у овом смеру. Слушао сам вечерас Путиново обраћање и то је био Путин каквог познајем. Говорио је оно што мисли, посебно о Лењину“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Путин рекао да је аутор и архитекта совјетске Украјине Лењин, а онда, у нешто оштријем тону, да Украјина спроводи декомунизацију и уништава споменике Лењину, па ће Москва да заврши ту декомунизацију, алудирајући да је Лењин био творац и граница совјетске Украјине, које, онда, бар из моралних принципа не би требало да постоје.

„Али, мали смо ми сувише да улазимо у то“, указао је председник.

Додао је да су, након тога, стигле исте поруке са Запада, потпуно исти твитови Бореља, Фон дер Лајен, Шарла Мишела.

„Они су желели да покажу унисоност и јединственост у порукама, и то показује тежину нашег положаја. Србија је на ЕУ путу, подржава интегритет Украјине и 85 одсто наше нације, која шта год да се деси, биће на страни Русије. И то су чињенице. Али, као председник Србије, имам обавезу да обезбедим мир и сигурност за грађане“, рекао је Вучић.

У том смислу, навео је да безбедносна ситуација није идеална за Западни Балкан, али да ће наша уздржаност и опредељеност да развијамо земљу, бити од суштинског значаја за очување мира.

Додао је да је Војска Србије данас неупоредиво снажнија, од осталих у нашем регион, за разлику од ЈНА, са чиме људи обично пореде српску армију данас.

„Ствари су се промениле и ми морамо да покажемо већу одговорност него други у очувању мира и стабилности“, поручио је председник Србије.

Додао је и да ће у економији цео свет имати проблема, јер долазе санкције око гасовода – расту цене нафте, угља, пшенице , кукуруза, жита.

„Јесам забринут, али желим људе да умирим – имаћемо хране и воде увек довољно за становништво“, поручио је Вучић.

У том смислу, најавио је да ће вечерас имати посебан разговор са министром Синишом Малим о набавци нових количина нафте.

Поновио је да је сам направио грешку, што се надао бољем од онога што је, испоставиће се, реално, али и истакао да грађани не треба да брину јер свега има довољно.

„Не морају ништа посебно да набављају, свега имамо довољно, али ће у економском смислу велики траг оставити нафта и гас. Ужасно ме је страх, ми пумпамо Банатски двор, имамо и не мале количине нафте, јер може нешто да се смири на 10 дана месец дана, али све је отишло у погрешном смеру, из ког тешко да има повратка. Нећу да анализирам ко је крив, мој посао је да бринем о грађанима Србије“, рекао је Вучић.

Нисам оптимиста за кризу у свету,лакше ћемо проћи од других

Он је изјавио да није превелики оптимиста по питану нове кризе у свету, али да је Србија припремљенија од других земаља и да ће лакше проћи ако дође до несташица хране и свега другог.

Вучић је рекао Пинку, на питање какав ће резултат за Србију у овој ситуацији, да сада – када се заоштравају односи између САД и Русије по питању Украјине, ни не зна како да се бави предизборном кампањом у Србији, пошто мора да се брине о држави.

Додао је да није заказао ниједан митинг и да не планира нигде више да иде, осим што је у суботу био на митингу напредњака у Мерошини, иако га из разлих делова Србије зову да дође на страначке скупове.

„Врло сам озбиљан када кажем да верујем да ћемо ми нешто лакше проћи од других у кризи, јер смо се понашали озбиљније и одговорније“, истакао је Вучић.

Додао је да себи не може да опрости што је мало закаснио са припремама за несташице ако дође до неке кризе у свету, јер је видео да се Кинези припремају, али да је наша земља опет почела да се припрема много пре него друге земље.

„И верујем да ћемо лакше од других успети да прођемо кроз све ово“, додао је Вучић.

„Само да наш брод доведемо у луку спокојства“

Он је најавио  отварање Клиничког центра Србије, кардиоваскуларне болнице Дедиње 2, али и почетак саобраћања брзог воза на прузи Београд Нови Сад и идеју спуштање цене карте на најнижи могући ниво.

Вучић је, за ТВ Пинк, рекао да ће 27. или 28. марта бити отворен Клинички центар Србије, да ће 10. или 12.марта отворити болницу Дедиње 2.

Од 15.марта кренуће брзи воз на прузи Београд-Нови Сад.

„Имамо идеју да спустимо цену на најнижи ниво, да сви могу да се возе возом, да цена буде 300-500 динара повратна карта на пар месеци како би видели шта су урадили и изградили. Ми ионако субвенционишемо Железницу“, додао је он.

Најавио је да ће наставити анализу око бесплатних вртића и јаслица, додајући да би то било од великог значаја ако би се у томе успело, али и да су губици већи него што је рачунао.

Указао је да добар део деце посебно у сиромашњим деловима Србије не иде у вртиће јер то родитељи не могу себи да приуште.

„То би био највећи допринос популационој политици“, нагласио је он.

Истакао је да ће то бити могуће само ако успемо да наш „мали брод који је на усталасаном мору мирно доведемо до луке спокојства“.

На питање да прокоментарише писање „Крика“ о наводном богатству Зорана Дробњака, Вучић је одбио да одговори, јер, каже има пречих питања.

Тачно је да сам одлазећи председник

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да га не интересује шта говори Здравко Понош, али, да је тачно то што га је назвао одлазећим председником.

„На његове нападе немам коментар, а то да сам одлазећи председник то је тачно, не знам што је њему то било стало да понавља толико пута, како сте ми ви рекли, да ли је хтео да каже да је он долазећи…, али биће онако како народ каже“, рекао је Вучић у изјави за Пинк тв.

Он је подсетио да је Борис Тадић, када је поднео оставку на председничку функцију да би председнички и парламентарни избори били одржани истовремено, инсистирао на томе да се не каже да је поднео оставку, већ да је скратио мандат.

„Мој мандат траје до 2. марта и од тада сам само у техничком мандату док нови председник не преузме дужност“, прецизирао је Вучић, који је данас допутовао у Монако, где ће сутра састати са принцом Албертом.

Истиче да га сви ти напади политичких опонената не забрињавају, већ га забрињава то шта се збива у свету и како ћемо то да превазиђемо.

Људи, каже, знају ко ради и ко гради, а ко хоће нешто да измешта споменике и да руши Београд на води.

„То је мој одговор њима. О себи најбоље говоре, а о мени шта год да говоре сигуран сам да ће народ правилно просудити“, каже председник.

На констатацију да је Понош већ изабрао саветнике Синишу Ковачевића и Срђана Драгојевића који говори да се у Сребреници догодио геноцид и да треба признати косовску независност, Вучић истиче да је, како каже, „апсолутно против тога“, али да не треба да „правимо затворе и логоре за оне који мисле другачије“.

На питање шта је политика нормалности, председника каже да је то да Србија напредује економски и да живи у миру да наше мајке, сестре, баке, супруге, ћерке немају бригу о томе како ће њихова деца да заврше, да ли у ратовима или…

О томе ко ће шта да каже, сувише је, истиче, искусан да би се секирао због глупости.

Орден принца од Монака велика част за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је орден, који ће му приликом сутрашњег сусрета уручити принц Алберт од Монака, велика част за Србију.

Принц Алберт од Монака уручиће председнику Вучићу орден Великог крста реда Светог Шарла.

„Принц Алберт је веома утицајна личност, угледан човек који разговара са свима и разуме све. Угледан је у Абу Дабију, Ослу, Паризу, Москви“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Каже да је принц Алберт тим орденом, који ће му сутра уручити, одликовао, између осталих, Саркозија и Путина.

„Орден је велика част за нашу земљу“, поручује председник и подсетио да је добио многа важна признања, међу којима су од Путина орден Светог Александра Невског, од чешког председника Земана, од Аустријске привредне коморе.

Истиче да су ти ордени додељени за резултате које је наша земља постигла и које су други државници препознали, као и да ти ордени остају нашој земљи.

Након сутрашњег сусрета у Монаку са принцом Албертом, Вучић путује за Мадрид и каже да ће приликом те посете позвати краља Филипа Шестог и премијера Шпаније Педра Санчеза да посете Србију.

„Српски и шпански званичници имају ретко сусрете, они нису били у Београд 50 година, позваћу краља Филипа Шестог и господина Санчеза да посете Србију, они су искрени пријатељи наше земље и то је веома важно за нас“, рекао је Вучић.