in

Prvo socijalno preduzeće u Vojvodini osnovano u Sremskoj Mitrovici

Prvo socijalno preduzeće u Vojvodini osnovano u Sremskoj Mitrovici

SREMSKA MITROVICA –

Prvo socijalno preduzeće u Vojvodini osnovano je u Sremskoj Mitrovici. U pitanju je restoran „Solidarnost“ , koji su osnovali članovi udruženja invalida „Vizido“, sa ciljem da pomognu socijalno ugroženim članovima, kao i da obuče i uposle one koji su u mogućnosti da rade.

Svetlana Đurišić Bogosavljev iz Sremske Mitrovice svakodnevno se hrani u restoranu “Solidarnost”. Teško je obolela, otežano se kreće, a zbog bolesti ona je trenutno sprečena za rad tako da joj svež topao obrok, koji je lako dostupan i besplatan kaže dosta znači.

Vrata ovog restorana su širom otvorena za sve. Pored zadovoljenja gladi, svako ima priliku da iskaže i svoju humanost na delu. To je baš ono što ovaj ugostiteljski objekat čini posebnim.

Sve je počelo sa obrokom solidarnosti, a zatim je otvoren restoran koji zapošljava osobe sa invaliditetom, a čiji su i korisnici invalidi.

Cilj udruženja je da se cele godine radi kako bi osobe sa invaliditetom bile osnažene i uključene u društveni život zajednice.

U kuhinji restorana, svakog dana spreme oko 40 obroka. Od jelovnika, za kupce gest je važniji. Pored usluživanja obroka u restoranu, volonteri ovog udruženja obroke nose i na kućne adrese svojih korisnika.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /