in

Путин Макрону: Узрок ескалације провокације украјинских снага; Јелисејска палата: Председници за дипломатско ресење

„Телефонски разговор с председником Путином трајао је један сат и 45 минута“, навела је Јелисејска палата.

После Путина, Макрон је започео телефонски разговор с председником Украјине Володимиром Зеленским, јавља РФИ.

Према наводима француског председништва, данашњи разговор Путина и Макрона, после њиховог састанка 7. фебруара у Москви, представља „последње могуће и неопходне напоре да се избегне велики сукоб у Украјини“, преносе француски медији.

Путин Макрону: Узрок ескалације провокације украјинских снага

Руски председник Владимир Путин је, у телефонском разговору са француским лидером Емануелом Макроном, рекао да су узрок ескалације ситуације у Донбасу провокације украјинских снага безбедности, саопштио је данас Кремљ.

Путин и Макрон су оценили да је потребно интензивирати потрагу за дипломатским решењима, пренео је ТАС С.

Кремљ у саопштењу додаје да су темељно размењена мишљења о ситуацији око Украјине, као и о дугорочним правним гаранцијама за безбедност Руске Федерације.

Путин је поновио да САД и НАТО морају конкретно и суштински да одговоре на захтеве Русије за безбедносне гаранције.

Јелисејска палата: Макрон и Путин за дипломатско ресење

Председник Француске Емануел Макрон и његов руски колега Владимир Путин сагласили су се данас да се у наредним сатима омогући одржавање састанка радне групе с циљем постизања примирја на линији контакта у Украјини, саопштила је Јелисејска палата.

Путин и Макрон су се снажно ангажовали да предузму све корисне акције ради, како наводи званични Париз, „избегавања ескалације, смањења ризика и очувања мира“.

Јелијсејска палата је саопштила да су се двојица председника у данашњем телефонском разговору такође сагласили да се поново покрену активности „у нормандијском формату“ на основу размене мишљења и украјинских предлога последњих дана.

Макрон и Путин су истакли и неопходност давања предности дипломатском решењу за актуелну кризу и настојање да се све учини да до таквог решења дође.

„Да би се то постигло, наредних дана и седмица биће у току интензиван дипломатски рад“, наводи Јелисејска палата, прецизиравши да ће наредних дана разговарати шеф француске дипломатије Жан-Ив ле Дријан и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Ти дипломатски напори треба да омогуће „напредак на основама последњих“ разговора, уз „укључивање свих страна (Европљана, савезника, Руса и Украјинаца) како би се дошло, ако се испуне услови, до састанка на највишем нивоу а с циљем дефинисања новог мировног и безбедносног поретка у Европи“.