in

Путин потписао указ о признању ЛНР и ДНР, очекује ратификацију парламента

Пре потписивање тих докумената, руски председник је оценио да је ситуација у Донбасу постала критична и затражио од парламента да ратификује неопходне документе.

Путин је истакао да Москва тражи од Кијева хитан прекид борбених дејстава и додао да ће у противном сва одговорност за могући наставак крвопролића у целини бити на савести украјинског режима.

У дужем обраћању рекао је да је Украјина настала као резултат бољшевичке политике и да се с пуним правом може назвати „Украјина Владимира Илича Лењина“.

„Лидер бољшевика је њен аутор и архитекта, то потпуно потврђују архивска документа, укључујући јасне директиве за Донбас, који су буквално угурали у састав Украјине“, рекао је Путин.

Према његовим речима, савремену Украјину формирала је Русија као резултат одвајања дела њених историјских територија, али грађане нико ништа није питао.

„Украјина за нас није просто суседна земља, то је неодвојиви део наше сопствене историје, културе, духовности, то су наши ближњи“, рекао је Путин.

Он је оценио да је после 1991. године Украјина почела механички да копира туђе моделе државности отуђене од њене историје и украјинске реалности.

Оценио је да је украјинску државност појела корупција, и да у земљи не постоји независно судство.

Према његовој оцени, Украјина ће бити одскочна даска НАТО за напад на Русију, коју је Алијанса означила као главног супарника.

„У америчким документима, наведена је могућност такозваног превентивног удара по ракетним системима противника, а ко је основни противник за САД и НАТО, то је познато, то је Русија. У документима НАТО наша земља је званично директно проглашена за главну претњу евроатланској безбедности и у својству одскочне даске за такав удар служиће Украјина“, истакао је Путин.

Навео је да према информацијама којима располаже, улазак Украјине у НАТО је решено питање и да је то ствар времена.

Указао је да ће при таквом сценарију ниво војних претњи по Русију бити многоструко увећан.

Путин је навео да је Русији било обећано да се НАТО неће ширити на исток Европе, али да је од тада било, пет таласа ширења НАТО.

Путин је истакао да је Запад одбацио све предлоге Москве о гаранцијама за безбедност.

„Циљ је један – обуздати развој Русије, и они ће то радити као што су радили и раније“, рекао је Путин.

Навео је да ће Запад у сваком случају наставити да уводи санкције против Русије и да ће то бити независно од ситуације око Украјине.

Они ће то радити као што су радили и раније, само зато што ми постојимо, поручио је Путин.

Он је додао да Русија има пуно право да предузима одговарајуће мере у циљу очување своје безбедности и да ће тако и поступати.

Путин је рекао да Русији предлажу да поверује на реч да је НАТО миран савез, додајући да је НАТО преварио Русију јер је после уједињења Немачке Москви било обећано да се алијанса неће ширити на исток.

САД и НАТО су бестидно претворили Украјину у „позориште рата“, рекао је Путин и упозорио да би примање Украјине у НАТО представљало директну претњу безбедности Русије.

Он је додао да је 2000. године питао тадашњег америчког председника Била Клинтона о могућем пријему Русије у НАТО, а да је реакција Клинтона била „веома суздржана“.

Он је рекао да НАТО није потребна тако велика држава као што је Русија и да је то суштина америчке политике.

„Ствар није у нашем политичком систему или у нечем другом, једноставно њима није потребна тако велика самостална држава као што је Русија, то је одговор на сва питања“, рекао је Путин.

Путин је рекао да ће Кијеву бити једноставније да направи нуклеарно оружје него неким другим државама, посебно у случају технолошке подршке из иностранства и упозорио да ће то кардинално променити ситуацију у свету.

Он је Украјину назвао америчком колонијом са „марионетским режимом“, преноси Ројтерс.

Путин је рекао да је Украјина последњих месеци преплављена оружјем Запада.

„Не можемо то да игноришемо“, поручио је руски председник.

Украјину је оптужио и да планира да направи сопствено нуклеарно оружје.

Путин тврди да Украјином управљају стране силе и да то утиче на све нивое власти.

Он је поручио и да ће Русија учинити све што је могуће да казни оне који су умешани у пожар у Одеси 2014. године.

Макрон и Шолц разочарани планом Путина да призна ДНР и ЛНР

Председник Француске Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц рекли су руском председнику Владимиру Путину да су разочарани његовим плановима да призна независност самопроглашених република Доњецк и Луганск, саопштила је прес-служба Кремља данас после њихових телефонских разговора, а преноси ТАС С.

Истовремено, Макрон и Шолц су изразили спремност да наставе контакте, додао је Кремљ.

Из Шолцове канцеларије су навели да је он осудио опаску Путина да би Русија могла да призна два отцепљена украјинска региона, пренео је Ројтерс.

Шолцова канцеларија је у саопштењу навела да је немачки канцелар рекао Путину током телефонског разговора да би сваки такав потез представљао „једнострано кршење“ споразума из Минска који су осмишљени да окончају сукоб на истоку Украјине.

Шолц је позвао Путина и да повуче руске трупе са украјинске границе и деескалира ситуацију у источној Украјини.

Његова канцеларија је саопштила да ће се он консултовати са украјинским и француским лидерима о ситуацији у Украјини.

Дума већ сутра може да ратификује споразуме са ЛНР и ДНР

Руска Дума, Доњи дом парламента Руске Федерације, може већ сутра да ратификује споразуме о сарадњи са самопроглашеним републикама Доњецка и Лугањска, изјавио је високи званичник руског парламента.

„Ако све буде потписано данас, Државна дума ће донети резолуцију већ сутра, а затим ће то исто урадити и Савет Федерације (Горњи дом парламента РФ) након чега ће они ступити на снагу“, изјавио је први заменик председника комитета Думе за послове ЗНД, евроазијске интеграције и односе са сународницима Виктор Володацки, преноси ТАС С.