in

Radionice i programi tokom “Dana autizma” u ŠOSO “Milan Petrović”

Radionice i programi tokom “Dana autizma” u ŠOSO “Milan Petrović”

U naredne četiri sedmice održaće se kreativne, edukativne i sportsko-rekreativne radionice. Tim povodom, u posetu su stigli stručnjaci koji rade u ustanovama socijalne zaštite u Sloveniji, kao i deca sa autizmom.

Dekupaž tehnika, crtanje, ples, pravljenje ukrasa, i vežbanje… samo su neke od aktivnosti predviđenih za korisnike Dnevnog boravka škole Milan Petrović, tokom manifestacije “Kišobran za sve”.

A da svi mogu stati pod isti kišobran potvrđuje i činjenica da su u posetu pozvali stručnjake i decu sa autizmom iz Slovenije, te zajedničkim snagama savladavaju izazove tokom radionica. Koristi su višestruke.

“Kvalitetno provedeno vreme i osećaj pripadnosti grupi, znači osećaj korisnosti da učestvuje u nekom radnom procesu u nekom procesu fizičkog vežbanja, da radi nešto korisno za sebe i za druge”, kaže Danijela Tišma, ŠOSO “Milan Petrović”.

“Zajednice u kojima mi svi živimo, da ih više senzibilišemo za njihove poteškoće, za njihove potrebe, da ih naučimo da su oni ljudi isto kao i mi, da imaju mnogo različitih talenata i da oni nas mogu mnogo da nauče”, kaže Marija Medved.

Sa najvećom pažnjom pratila se radionica na kojoj su se izrađivali ukrasi, ali je jednako interesantno bilo i na rekreativno sportskoj radionici. Osim osnovnih vežbi, rade se i one iz kineziterapije, a rezultati su vidljivi ako se dosledno vežba.

“Njihov stav, njihovo držanje, njihova volja da se bave fizičkom aktivnošću, pokazuju da je ipak došlo do napretka kod njih u određenom segmentu”, kaže Vladimir Filipović, profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani kineziterapeut.

I domaći stručnjaci i oni iz Slovenije napominju da su programi podrške osobama sa autizmom na gotovo istom nivou u obe zemlje. Međutim, zaključuju da prostora za napredak ima, i to u malim mestima, gde podrška gotovo da i ne postoji. Zato je ovakav vid druženja i razmene iskustva uvek dobrodošao, a radionice i programi će trajati do kraja aprila.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /