in

Rak pluća poslednjih godina poprima razmere epidemije

Rak pluća poslednjih godina poprima razmere epidemije

Konstantni umor koji je mesecima osećala, za učiteljicu iz beogradske opštine Mladenovac, Đurđinu Jovanović, bio je crvena lampica da se javi lekaru.

Njene sumnje da je reč o teškoj bolesti, potvrđene su u bolnici – rak pluća, pretposlednji stadijum. Nepodnošljive bolove do terapije umirivala je morfijumom, spremala je fotografiju za čitulju, mislila je da nema više nade. Do prve savremene terapije.

“Kako sam koju terapiju dobijala, meni je bivalo sve bolje, počela sam da jedem, počela sam da se osamostaljujem, da idem sama na terapije, čak sam počela i da radim”, rekla je Đurđina.

Njoj je trebalo tri godine da dođe do konačne dijagnoze, i zato su borba za skraćivanje vremena dijagnostikovanja bolesti, rani skrininzi i veća dostupnost inovativnih lekova, prioritet svih prioriteta Udruženja “Punim plućima”.

”Da se uvedu što pre ti evropski kriterijumi, koji vladaju u Evropi, da se spusti PDL, da se radi kombinacija terapija, da se ti evropski standardi primene i kod nas. Naravno, sve zavisi od novca, ali se nadam da ćemo imati sluha kao društvo, jer je stvarno statistika poražavajuća”, objasnila je Olja Ćorović, Udruženje pacijenata “Punim plućima”.

I ministarka zdravlja se nada da ćemo kao društvo imati sluha, kada je reč o donošenju zakona o zabrani pušenja, kako običnih, tako i elektronskih cigareta, u svim zatvorenim javnim objektima. Kako je u izjavi RTV-u rekla, dve trećine stanovništva su nepušači, tako da ugostitelji nemaju razloga za bojazan da će ostati bez gostiju.

“U zatvorenom prostoru apsolutno treba zabraniti, kazne moraju biti adekvatne, jer, da se ne lažemo, ako kazne ne budu adekvatne, ne verujem da ćemo nešto poraditi. Šta su adekvatne kazne, to opet ostaje da tim odluči, a tim će biti Vlada Srbije, ja mislim da je sazreo trenutak, id a svi već shvataju da ne smemo ni kao zemlja, ni kao država, ni kao nacija da se brukamo i da bar u zatvorenim prostorima, zabranimo”, rekla je prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Ministarka je istakla da su podjednako važne i medijske kampanje o podizanju svesti građana o preventivnim pregledima, poput “Kraka manje”, u okviru koje je premijerno prikazan i dokumentaran film o karcinomu pluća, u kojem su prisutni imali priliku da čuju i emotivnu ispovest protojereja stavrofora, Milovana Glogovca, oca pokojnog glumca, Nebojše Glogovca, o njegovoj borbi i poslednjim danima, a poslata je i poruka da ako uz pomoć kampanje bude i jedan rak manje, da će njihova misija uspeti.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /