in

Регион: Кафићи и пекаре од сутра у Хрватској раде до поноћи

Укинута је и забрана тренирања и такмичења у затвореним просторима.

У сусрет европском првенству препорука свим локалним самоуправама је да се не организују масовна гледања фубалских утамица, речено је на конференцији за медије Штаба цивилне заштите.

Препорука је да се и током туристичке сезоне избегавају масовна јавна окупљања и манифестције, јер смисао је да се, како је објашњено, користи све што епидемиолошка ситуациа допушта, али контролисано.

Тестирање страних туриста у Црној Гори 

Тестирање страних туриста у Подгорици, Тузима, Даниловграду и Цетињу спроводи Институт за јавно здравље Црне Горе, док су у осталим општинама, за PCR тестирање туриста надлежни локални домови здравља, саопштио је данас Институт.

У саопштењу се наводи да се тестирају само туристи који имају доказ плаћене таксе у неком од хотела
или регистрованом приватном смештају на територији Црне Горе, као и само они којима је за повратак у државе гдје живе неопходан негативан PCR тест приликом повратка.

Неопходно је да власник смештаја, агенција или сам туриста најмање 72 сата пре путовања позове локални дом здравља на територији чије општине је пријавио смештај, како би резервисао тестирање и да у договореном термину буде присутан на договореном месту тестирања, у противном тестирање неће бити обављено, наводи се у препорукама.

Неопходно је да Управа дома здравља обезбеди довољан број тимова и направи процену око најбољег начина организовања тестирања, наводи Институт.