in

Регион: У Словенији нови неславни рекорд – за дан заражено 7.500 људи; Хрватска: Новооболелих 9.894, умрло 27

Мере уочи празника, према речима министарке здравља Јелене Боровинић-Бојовић, дале су резултате, а здравствени систем може у потпуности да одговори резултатима.

У наредних седам дана границе Црне Горе могуће је прелазити уз испуњен најмање један од четири услова из ЕУ дигиталне потврде.

„Да је особа потпуно вакцинисана прописаним бројем вакцина и да од добијања последње дозе вакцине није прошло дуже од шест месеци“, рекла је министарка.

Такође, при преласку границе путници ће морати да имају негативан PCR тест не старији од 72 сата, негативан брзи антигенски тест не старији од 18 сати или доказ да је особа преболела ковид, односно да је прошло не мање од 10 дана и не више од шест месеци од позитивног ПЦР или брзог теста.

Омогућава се, како је рекла, рад фитнес центрима и теретанама уз ЕУ дигиталну COVID потврду и услов да се за једну особу мора обезбедити простор од 10м2.

Дозвољене су посете адвокатима и судским вештацима у обављању службене дужности уз поседовање ЕУ дигиталне COVID потврде.

Боровинић Бојовић је рекла да је размотрено да распуст буде продужен седам дана, тако да ће школска година, уместо 24. почети 31. јануара.

О овој мери коначну одлуку донеће Министарство просвете, науке, културе и спорта. Часови ће трајати пола сата уз обавезно ношење заштитних маски.

Улазак у Црну Гору ће од 13. јануара бити могућ уз испуњење најмање једног од четири услова из ЕУ дигиталне ковид потврде, саопштило је Министарство здравља Црне Горе на свом сајту.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић рекла је да ће у наредних седам дана бити могућ улазак свих оних који су потпуно вакцинисани прописаним бројем доза вакцина и да од добијања последње дозе није прошло више од шест месеци; поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата или негативан брзи антигенски тест не старији од 48 сати или доказ о прележаној болести у послењих шест месеци.

У самој земљи ће бити могућ рад фитнес центара и теретана уз ЕУ дигиталну ковид потврду и услов да се за једну особу мора обезбедити простор од 10 метара квадратних.

Дозвољене су и посете адвокатима и судским вештацима у обављању службене дужности уз поседовање ЕУ дигиталне ковид потврде, док све остале мере остају на снази.

У Словенији нови неславни рекорд, за дан заражено 7.500 људи

Словенија је у протекла 24 сата регистровала 7.420 нових случајева ковида-19, од 14.814 PCR тестова, што је нови неславни рекорд након јучерашњег рекордног броја дневних инфекција.

То је чак 2.256 инфекција више него дан раније, преноси словеначки портал „24.ur“.

Словеначки надлежни органи су јуче спровели 84.322 брза антигенска теста.

Као последица тога, број активних случајева у Словенији је поново порастао, достигавши 45.459 након новог пораста заражених.

Према подацима Националног института за јавно здравље (NIJZ), број потврђених случајева на 100.000 становника у последње две недеље је достигао 2.142.

Због великог пораста заражених у последње време, надлежни органи су још једном апеловали на становнике да се вакцинишу против ковида.

У Словенији је до сада, према подацима НИЈЗ, првом дозом вакцинисано 1.254.613 особа, а потпуно вакцинисано 1.197.788 особа.

Хрватска: Новооболелих 9.894, умрло 27

У последња 24 сата у Хрватској је забележено рекордних 9.894 нова случаја заразе корона вирусом, а умрло је 27 особа, саопштио је хрватски штаб за борбу против пандемије ковид-19.

како преноси Индеx.хр, број активних случајева у Хрватској попео се на укупно 53.051, од којих су 1.822 пацијента на болничком лијечењу, а на респиратору 220 пацијената.

Тестирана је 21.301 особа, што значи да је готово сваки други тестирани позитиван. Удио позитивних је 46,5 посто.

У Босни и Херцеговини 2.577 новозаражених, највише од почетка пандемије

Са 2.577 новозаражених корона вирусом, у БиХ је у последња 24 сата регистровано највише позитивних од почетка пандемије.

Од последица заразе корона вирусом, у последња 24 сата преминуле су 22 особе.

Само у ФБиХ је тестирано 4.698 узорака, од којих су 1.822 позитивне особе на корона вирус.

Пријављено је седам смртних исход, што је укупно од почетка пандемије – 7.621, саопштио је ентитетски Завод за јавно здравље.

Република Српска је тестирала 1.152 лабораторијска узорка, од којих је 577 особа позитивно на корона вирус.

Пријављено је 13 смртних случајева, укупно 5.607 особа код којих је потврђен вирус.

У Брчко дистрикту у посљедња 24 сата тестирана су 343 узорка на корона вирус, од чега је забележено 178 новозаражених.

Од посљедица заразе корона вирусом у посљедња 24 сата у овом делу БиХ преминуле су две особе.