in

Русија успоставила дипломатске односе са ЛНР и ДНР

Како је објављено на сајту руског министарства спољних послова, у складу са јучерашњим указом председника Владимира Путина, данас, разменом нота између Министарства иностраних послова Русије и Министарства иностраних послова Доњецке Народне Републике, као и Министарства иностраних послова Русије и Министарства иностраних послова Луганске Народне Републике Републике, сачињен је споразум о успостављању дипломатских односа на нивоу амбасада.

Додаје се да је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров упутио честитке министарки спољних послова ДНР Н. Ј. Никоноровој и министру иностраних послова ЛНР В.Н. Деинегу на признању ових држава и успостављање дипломатских односа са Русијом.

„Руска страна је усмерена на свеобухватан развој сарадње са ДНР и ЛНР, укључујући и преко министарстава спољних послова, све у интересу грађана наших земаља, јачања мира, регионалне стабилности и безбедности“, наводи се на сајту.

Одбори препоручили Думи да ратификује споразуме

Одбори руске Думе за међународне послове, као и за послове Заједнице независних држава, евроазијске интеграције и односе са сународницима јутрос су једногласно препоручили доњем дому руског парламената да ратификује споразуме о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи са самопроглашеним Доњецком и Луганском народним републикама (ДНР и ЛНР).

Председник Русије Владимир Путин јуче је потписао указе о признању самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике.

Ти укази су ноћас предати руском парламенту на ратификацију. Очекује се да ће Државна дума, доњи дом, и Савет федерације, горњи дом руског парламента, данас размотрити то питање.

Русија позвала друге земље да признају ДНР и ЛНР

Руско Министарство спољних послова позвало је данас друге државе да следе њен пример и признају независност самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике.

„Одлука је донета узимајући у обзир слободну вољу становника Донбаса, на основу одредби Повеље УН, Декларације о принципима међународног права о пријатељским односима међу државама из 1970. године, Завршног акта ОЕБС-а и других фундаменталних међународних докумената“, наведено је у саопштењу које преноси агенција Интерфакс.

Руско Министарство спољних послова истиче да је признавање самопроглашених република у Донбасу изнуђена и једина могућа одлука у овим условима и да она има за циљ да становницима Донбаса гарантује право на миран живот и заштиту њихових легитимних права и интереса.

У саопштењу се наводи да Кијев заправо није био спреман да спроведе споразуме из Минска и да је отворено изјављивао о безначајност тих споразума и неспремности да их спроведе.

Руски МИП оцењује да је становништво у Донбасу било суочено са претњом директног физичког уништења од стране власти у Кијеву.

И Савет Федерације ратификовао споразуме с ДНР и ЛНР

Савет Федерације, горњи дом Федералне скупштине Руске Федерације, ратификовао је данас споразуме о пријатељству и сарадњи са самопроглашеним Доњецком и Луганском народном републиком.

Савет федерације једногласно је усвојио одлуку о ратификацији споразума, преноси РИА Новости.

Претходно је данас Државна дума Русије ратификовала споразуме о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи са самопроглашенима Доњецком и Луганском народном републиком.

Путин је данас потписао законе о потврђивању споразума о пријатељству, сарадњи и узајамној помоћи са Доњецком Народном Републиком (ДНР) и Луганском Народном Републиком (ЛНР), објављено је на сајту Кремља.

Захарова: Питање граница ДНР и ЛНР је ствар будућности

Питање граница признате Доњецке и Луганске Народне Републике је ствар будућност, изјавила је данас портпаролка руског министарства спољних послова Русије Марија Захарова на ТВ каналу Дожд (проглашен за страну агентуру у Русији).

„Било је кључно зауставити догађаје који су водили ка људским жртвама и из тог разлога је препозната нова реалност која се уобличила. Све остало – развој државности и дипломатских односа – питања су која ће бити решавана у будућности“, рекла је Захарова, преноси ТАСС.

„Постоје суверене земље и државе са нерешеним питањима државних граница или спорних границе које нису правилно успостављене и такви случајеви су бројни. Све ово су питања за будућност“, рекла Захарова.

Русија спремна да пружи војну помоћ ДНР и ЛНР, не шаље трупе

Русија је спремна да пружи војну помоћ Доњецкој и Луганској Народној Републици у случају претње, али у овом тренутку нема говора о слању трупа у те самопроглашене републике, изјавио је данас заменик министра спољних послова Андреј Руденко.

„Војна помоћ предвиђена је споразумом. Али да не спекулишемо. Нико још ништа неће слати. Ако постоји претња, онда ћемо пружити помоћ у складу са ратификованим споразумима“, поручио је Руденко, преноси агенција ТАСС.

Москва најавила евакуацију руских дипломата из Украјине

Русија ће у блиској будућности евакуисати особље из свог дипломатског представништва у Украјини, најављено је данас из Министарства спољних послова Руске Федерације.

„У тренутним околностима наш приоритет је да се побринемо о руским дипломатама и службеницима амбасаде и генералног конзулата. Ради заштите живота и безбедности држављана Русије руководство је донело одлуку о евакуацији руског особља из дипломатског представништва у Украјини. Евакуација ће бити извршена у блиској будућности“, наводи се у саопштењу Министарства, преноси ТАСС.