in

САД неће водити Трећи светски рат са Русијом

„Нећемо водити рат против Русије у Украјини. Директан сукоб НАТО и Русије је Трећи светски рат – нешто што морамо да покушамо да спречимо“, рекао је Бајден у говору о Украјини у Белој кући, пренео је ТАСС.

Наставићемо да стојимо заједно са нашим савезницима у Европи и шаљемо непогрешиву поруку: бранићемо сваки педаљ територије НАТО пуном снагом уједињеног и чврстог НАТО, истакао је Бајден.

Он је одбио да каже да ли Вашингтон има доказе који потврђују изјаве неких западних земаља да постоји ризик да Русија употреби хемијско оружје у Украјини.

„Нећу да говорим о обавештајним подацима, али Русија би платила велику цену ако би употребила хемијско оружје“, рекао је амерички председник.

Бајден је критиковао сународнике који траже активно америчко војно присуство у Украјини или америчку подршку увођењу зоне забрањеног лета како би се Украјинци заштитили од руских напада, пренео је Ројтерс.

„Идеја да пошаљемо офанзивну опрему, авионе, тенкове и возове са америчким пилотима и америчким посадама… то се зове Трећи светски рат“, рекао је Бајден, те напоменуо да ће САД бранити сваки педаљ територије НАТО, укључујући чланице НАТО које се граниче са Русијом.

„Додуше, ако одговоримо, то је Трећи светски рат, али имамо свету обавезу на територији НАТО… иако нећемо водити Трећи светски рат у Украјини“, нагласио је Бајден.

САД, заједно са чланицама Групе седам (Г7) и Европском унијом, укинуће трговинске повластице Русији због напада на Украјину, саопштио је Бајден.

„Док Путин наставља немилосрдни напад, САД и савезници, партнери настављају да раде на економском притиску на Путина и даљој изолацији Русије на глобалној сцени. Касније у току дана, заједно са НАТО савезницима, Г7, као и ЕУ, издаћемо заједничко саопштење у којем ћемо објавити неколико нових корака којима ћемо притиснути Путина и сматрати га још више одговорним за његову агресију на Украјину“, казао је Бајден.

Одлука о укидању трговинских повластица, иначе, отвара пут за увођење тарифа на широк спектар руске робе.

Он је рекао да ће, осим укидања трговинских повластица Русији, група Г7 увести и санкције руским олигарсима и члановима њихове породице, како се напад на Украјину буде настављао.

„Г7 ће појачати притисак на корумпиране руске милијардере. Додаћемо нова имена на листу олигарха и њихових породица које циљамо, појачаћемо координацију међу земљама Г7 како бисмо пронашли и запленили њихову добит стечену на непоштен начин. Они подржавају Путина, краду од руског народа и покушавају да сакрију новац у нашим државама. Део су клептократије која постоји у Москви и зато морају да осете санкције“, додао је Бајден.