in

Сарадња Руског центра за науку и културу „Руски дом“ из Београда и Града Кикинда

Руски центар за науку и културу “Руски дом“ из Београда и Град Кикинда споразумом о сарадњи потврдили су ионако добре односе, које руски народ гаји према Кикинди, имајући у виду да је у највећем граду на северу Баната некада постојала Прва руско-српска девојачка гимназија, а познато је и да је Кикинда Русима пружила топлу добродошлицу после Октобарске револуције.

“За нас Русе као представнике званичних институција, Кикинда је врло битан град јер смо везани једним ланцем руске приче, емиграције. У Кикинди је постојао руски девојачки институт, врло битан за град, за његову историју“, каже Јевгениј Баранов, директор Руског дома, Београд.

Сарадња би требало да се огледа искључиво у пројектима из области културе, науке и образовања. Тако ће Кикинђани врло брзо бити у прилици да започну учење руског језика, планирана је Недеља руског филма у Културном центру, као и низ других манифестација.

кикинда, фотографија, споразум, ки, 1

“Ова сарадња је добила нову димензију самим потписивањем споразума и очекујемо да се овим поптисивањем споразума још више учврсте и оснаже братски пријатељски односи који су на релацији Србије и Русије, али ми је и драго што се овако добри односи негују и на локалном нивоу“, сматра Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника Кикинде.

У оквиру свечаности, у Културном центру Кикинда, отворена је изложба “Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију“.

“Ова изложба није само прича о руској емиграцији, ово је нешто што по мени сваки Србин мора да зна јер то је изложба везана за формирање српске државе, модерне српске државе“ – додаје проф. Ирина Антанасијевић, ауторка изложбе.

Сарадња Кикинде и Руског дома озваничена је још раније симболичним отварањем Руског кутка у Културном центру, док је на некадашњој Првој руско -српској девојачкој гимназији постављена спомен плоча.