in

Седница СБ УН: Небензја: Ризик од употребе биолошког оружја реалан

„Ово је покушај дезинформација на који смо упозоравали да би Русија могла да иницира, како би оправдала евентуални напад биолошким или хемијским оружјем“, рекла је раније портпаролка мисије САД при УН Оливија Далтон, преноси АП.

Она је казала да Вашингтон неће дозволити да Москва користи Савет безбедности као место за промоцију дезинформација.

Небензја: Ризик од употребе биолошког оружја реалан

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на данасњој седници Савета безбедности УН поновио је тврдње Москве да су се у Украјини одржавали биолошки експерименти са патогенима куге, антракса, бруцелозе, дифтерије, дизентерије и још неких смртоносних вируса и указао да је ризик од употребе биолошког оружја реалан.

Руски представник је изјавио да су лабораторије за вакцине против ковида коришћене за прављење биолошког оружја, као и да је то био изговор за коришћење биолабораторија у опасне сврхе.

„Ризик је реалан, с озбиром на интересе радикалних националистичких група у Украјини који знају за рад са опасним патогенима. Помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд потврдила је да су постојале опасне студије у лабораторијама у Украјини, и рекла да истраживања не смеју да падну у руке руских снага“, рекао је руски дипломата.

Он је навео да су Украјинци радили све у сарадњи са америчким министарством одбране, али да су наводно украјинске снаге очистиле трагове.

Небензја истиче да су Украјинци били спремни да користе птице, слепе мишеве како би ширили болести.

Небензја тврди да је било случајева где су украјински војници оболели од свињског грипа и од свињске куге, као и да је било смртних случајева међу њима.

Напоменуо је, између осталог, да се ради о лабораторијама у градовима као што су Лавов, Харков и Полтава.