in

Секција кошарке у колицима у Сомбору (АУДИО)

Александар, Горан и Душан кошаркаши су кошаркашког клуба Joker из Сомбора. Сплетом несрећних околности сваки од ових момака особа је са инвалидитетом, али то их није омело у намери да у спорту буду и остану успешни. Они три пута недељно тренирају кошарку у колицима, а последњих годину дана ови сјајни момци основали су и секцију кошарке у колицима, где могу да им се придруже и особе без инвалидитета.

„Много је здравих људи који седају у колица и играју са нама кошарку у колицима, њима је то јако тешко због координације и због тих мишића које не користе , ја који сваки дан се гурам у тим колицима мало ми је лакше ,али опет и није јер ми функционални мишићи крећу тек од груди, па на горе. За особе са инвалидитетом је ово здравље и када их позивамо да се баве спортом увек причамо уопштено, треба да се баве било каквим спортом, ту је и стони тенис,одбојка,атлетика….али сви ти спортисти почели су прво са кошарком у колицима“, рекао је Горан Везмар из Апатина, репрезентативац кошарке у колицима.

„Нама у Сомбору је план да у априлу организујемо Међународни турнир, да покажемо људима у Сомбору какав је ово спорт и шта ми овде радимо“, рекао је Александар Коруга, капитен кошарке у колицима КК,,Joker,,Сомбор.

На наговор другара, Душан Батало из Чонопље такође је почео да се бави кошарком у колицима.

„То ми је било прво искуство у животу што се тиче спорта, јер се никада до тада нисам бавио, али буквално ни са чим. Био је то велики изазов за мене, сматрао сам да ја то не могу, да постигнем тај темпо и ту игру да савладам, али осетио сам неку љубав према кошарци и рекао сам себи да ја то могу, наставио сам да тренирам и из године у годину сам све бољи“, похвалио се Душан.

Жеља за победом довела је неке од ових момака и до репрезентације и кажу да увек са мотивом излазе на паркет.

„Значе ми ови људи овде који зраче неком енергијом, ја се боље осећам после тренинга, све своје проблеме оставим у свлачионици и креће неки други филм. Ово је нека врста социјализације и рехабилитације, људи који би требали да изађу из куће да нам се придруже. И ја сам стицајем неких околности, на наговор другара дошао и играм кошарку у колицима“, рекао је Александар Коруга.

„Јако је тешко људима који нису везани за инвалидска колица да седну у спортска колица, јер то није исто, а и живимо на Балкану , па мисле да ће призвати неко зло, али не …спортска колица су само реквизит, као што је Новаку Ђоковићу рекет“, објаснио је Горан Везмар.

Ови момци гласно позивају све особе са инвалидитетом да дођу и да тренирају са њима, јер на терену се осим победа нижу и права пријатељства.