in

Србија за јачање свих видова сарадње са Пољском

Селаковић је у разговору оценио да су билатерални односи Србије и Пољске веома добри и да две земље повезује пријатељство и традиција у неговању дипломатске сарадње која датира још од 1919. године.

У саопштењу се наводи да је Селаковић пренео саговорнику да је Србија опредељена за јачање свих видова сарадње са Пољском, нарочито политичког дијалога и нагласио да председник Анџеј Дуда има отворен позив да посети нашу земљу.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија жели да интензивира економске односе и трговинску размену са Пољском, и позвао је пољске инвеститоре да појачају присуство на српском тржишту.

Министар је захвалио на континуираној подршчи Пољске европским интеграцијама Србије, истакавши да је за Србију приступање ЕУ примарно стратешко опредељење.

Селаковић је говорио и о значају Вишеградске групе (В4), истичући да наша земља препознаје блискост са државама чланицама В4 и потврдио опредељење да сарађујемо, како билатерално са државама чланицама, тако и у овом формату.

Министар је захвалио на подршци В4 процесу придруживања Србије и целог западног Балкана ЕУ.

Истакао је да регионални формати подстичу сарадњу и да је Србија спремна да са В4 учествује кроз редовне годишње састанке у различитим форматима, попут предстојећег у Познању крајем јуна.

Селаковић је подвукао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља ка унапређењу добросуседске сарадње.

Министар је упознао саговорника са процесом нормализације односа Београда и Приштине, чији је ЕУ гарант, као и са спровођењем преузетих обавеза обе стране.

Нагласио да Србија дијалогу приступа у доброј вери, али и да је кључан компромисан договор који би одржив.

Селаковић је раније данас разговарао и са председницом Сејма, доњег дома пољског парламента Елжбјетом Витек, а имао је одвојени састанак и са председником Одбора за спољне послове Сејма Мареком Кухћињским.

Селаковић: Традиционално пријатељски односи Србије и Пољске

Министар спољних послова Никола Селаковић, који борави у дводневној посети Пољској, разговарао је данас у доњем дому пољског парламента Сејму, са председницом Сејма Елжбјетом Витек и председником Одбора за спољне послове Мареком Кухћињским.

У разговорима је констатовано да су билатерални односи традиционално веома добри и пријатељски и заједнички оцењено да постоји потенцијал за њихово даље унапређење.

Селаковић је захвалио Пољској на подршци евроинтеграцијама Србије и подвукао да је пуноправно чланство у Унији апсолутни спољнополитички приоритет наше земље.

Шеф српске дипломатије информисао је саговорнике о дијалогу Београда и Приштине, истакавши да је Србија у потпуности опредељена за наставак дијалога као јединог правог пута за постизање одрживог компромисног договора.

Селаковић је указао и на 13 напада на српске цркве и манастире на Косову и Метохији само у току ове године.

Министар је упознао саговорнике и са реформским активностима и економским успесима Србије, као и са инвестиционим потенцијалима наше државе.

Нагласио је да Србија жели да јача економску сарадњу са Пољском и повећа спољнотрговинску размену и ниво пољских инвестиција.

Разговарајући о парламентарној сарадњи, саговорници су оценили да постоји простор за њено унапређење.

Истакали су да у актуелном сазиву Скупштине Србије постоји Група пријатељства са Пољском која броји 25 чланова, да у Сејму постоји пољско-балканска парламентарна група, али да је потребно интензивирати контакте парламентараца.

Саговорници су разменили искуства о борби својих земаља против вируса корона, изразивши наду да ће ускоро бити савладан тај глобални изазов и да ћемо се изборити са свим његовим последицама.

Три пољске компаније желе да производе у Србији

Три компаније из Пољске заинтересоване су да покрену производњу у Србији, изјавио је данас почасни конзул Србије у Пољској и власник предузећа “CINI“ Ранко Томовић и оценио да привредна сарадња Србије и Пољске у последњих шест-седам година иде узлазном путањом.

Томовић је рекао да се једна од тих компанија бави производњом каблова високих напона, док једна производи кобасице.

“Једна од тих компанија је заинтересована да у Србији производи и извози за руско тржиште, јер наша земља има уговоре о слободној трговини“, рекао је Томовић новинарима из Србије у Варшави, где се састао са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем.

Додао је да 395 компанија из Србије извози на тржиште Пољске, а да 3.890 српских компанија увози из Пољске, али истиче да тај резултат може да се поправи у наредних неколико година.

Томовић је казао да је 2016. године међусобна трговинска размена Пољске и Србије прешла милијарду евра, док је у 2020. години пандемије износила 1,328 милијарди.

“Пољаци су нам 200 милиона евра више продали него што смо ми њима, али добро је што је 16,7 одсто порастао извоз Србије на пољско тржиште. Може се урадити још много тога и о томе ћу разговарати са министром., много тога можемо урадити заједнички са Привредном комором и са великим компанијама које имају интерес да дођу на тржиште Пољске“, рекао је Томовић.

Додао је да простора за унапређење сарадње има у аграрној привреди и аутоиндустрији, наводећи да се у значајном проценту из Србије у Пољску извозе аутоделови, гуме и друге компоненте.

Како је рекао, последњих година пољске компанија су усмерене на здраву храну и да увозе из Србије малине, купине, вишње и кукуруз.

“Поносан сам када објашњавам пољским привредницима да је у Србији ГМО производња законом забрањена и видим да је велико интересовање за наше прехрамбене производе последње две-три године“, навео је.

Приметно је, каже, да су и српски привредници из године у годину све више заинтересовани да извозе на тржиште Пољске од 39 милиона становника.

“Мислим да је сјајна перспектива пред нама и да у наредне две године можемо достићи и две милијарде евра трговинске размене“, навео је Томовић, чије се предузеће у Пољској бави производњом електронике, електричних грејача, фармацеутских и других производа.