in

Šta je obeležilo istoriju Otvorenog univerziteta u Subotici koji obeležava 7 decenija postojanja

Šta je obeležilo istoriju Otvorenog univerziteta u Subotici koji obeležava 7 decenija postojanja

U prvih pola veka njihova zgrada bila je jedan od simbola kulturno-obrazovnog uzdizanja radničke klase. Njenim, rundekovski rečeno, „odlaskom u raj“, Radnički dom postaje Otvoreni univerzitet u čijem fokusu u poslednje dve decenije su kultura, prikazivačka delatnost i projektni menadžment. Sedam decenija ove institucije biće obeleženo nizom aktivnosti koje će više prikazati presek onoga što su danas, a ne šta su bili.

“Kroz našu kuću i kroz naše aktivnosti, da li festivale, bioskop, izložbe ili slično, prođe godišnje između sedamdeset i osamdeset hiljada ljudi, tako da ćemo svima koji budu posetili Univerzitet prikazati i kroz ove aktivnosti barem deo našeg poslovanja i onoga što smo danas“- kaže direktor Otvorenog univerziteta Ilija Tatić.

U širem okruženju – zemlji, regionu, Evropi, pa i svetu, Otvoreni univerzitet danas je prepoznat kao izvršni producent dva veoma značajna domaća festivala – evropske smotre filma i svetske pozornice lutkarskog stvaralaštva za decu. Ova dva festivala takođe ove godine obeležavaju jubilej – tri decenije postojanja.

“Planiramo da zaista u odnosu na sredstva koja nam budu na raspolaganju obeležimo pristojno te značajne jubileje, da obezbedimo publikci ono što smo uvek i želeli. Pre svega kvalitetan program, da dovedemo što više gostiju iz Srbije, posebno iz inostranstva, velikih kvalitetnih umetnika sa kojima će i publika i mediji i stručna javnost moći da komunicira tokom festivala“- dodaje Tatić.

Budućnost, kao i nizu prethodnih decenija, za ovu instituciju jeste neizvesna, a ključ opstanka leži u stalnom prilagođavanju potrebema tržišta. Kako bi univerzitet zadržao one vrednosti koje, između ostalog, Suboticu čine gradom.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /