in

Super-izborna nedelja u Evropi: Reformistički blok pred pobedom u Bugarskoj; Finska opozicija ima tesnu prednost

Super-izborna nedelja u Evropi: Reformistički blok pred pobedom u Bugarskoj; Finska opozicija ima tesnu prednost

Finska opoziciona desničarska Nacionalna koaliciona partija (NCP) održala je tesno vođstvo na današnjim parlamentarnim izborima, osvojivši 20,8 odsto glasova, preneo je Rojters, podsećajući da su rani rezultati neretko neprecizni.

Reformistička koalicija verovatni pobednik izbora u Bugarskoj

Reformistička koalicija koju vodi bivši premijer Kiril Petkov najverovatniji je pobednik današnjih prevremenih parlamentarnih izbora, pokazale su izlazne ankete agencije Galup.

Ankete pokazuju da koalicija partija Nastavljamo sa promenama i desničarska Demokratska Bugarska imaju 25,3 odsto, dok GERB, bivšeg premijera Bojka Borisova, ima 24,7 odsto, preneo je AP.

Inicijalni rezultati se očekuju u ponedeljak, ali bi moglo da prođe nekoliko dana pre nego što se objave zvanični rezultati.

Ukoliko se potvrde izlazne ankete, koalicija na čijem čelu je Petkov dobiće mandat da formira vladu.

Očekuje se, međutim, da će mu biti težak zadatak da nađe saveznike i formira većinu u skupštini, dodaje američka novinska agencija.

Politički analitičari su u prvim komentarima predvideli da rezultati, koji se ne razlikuju značajno od prethodnih vanrednih parlamentarnih izbora tokom protekle dve godine, mogu da dovedu do održive koalicije, a nisu isključili ni mogućnost novih izbora.

Socijaldemokratska partija premijerke Sane Marin je druga sa 20,7 odsto podrške, a onda sledi nacionalistička Partija Finaca sa 18,6 odsto, na osnovu 40,1 odsto prebrojanih glasova.

Fanovi Sane Marin (37) iz celog sveta je smatraju liderkom nove generacije, ali se u svojoj zemlji suočila sa kritikama zbog odlaska na žurke i velikih troškova vlade.

Ukoliko se NCP zadrži na prvom mestu, njihov lider Peteri Orpo će prvu dobiti šansu da okupi većinu u parlamentu, pa bi eri Sane Marin najverovatnije došao kraj, dodaje britanska novinska agencija.

NCP je u prethodne dve godine vodio u anketama, ali se prednost istopila prethodnih meseci.

Ova stranka je obećala da će smanjiti javnu potrošnju i zaustaviti rast javnog duga, koji je dostigao 70 odsto BDP-a otkako je Marin preuzela vladu 2019. godine.

Orpo je optužio Marin da je srozala finsku ekonomsku rezinstentnost u vreme kada se energetska kriza u Evropi, usled rata u Ukrajini, odrazila jako na Finsku, a troškovi života povećali.

Glasači u Crnoj Gori izlaze na birališta u drugoj rundi predsedničkih izbora, posle koje bi, kako se navodi u tekstu “Euraktiva”, moglo da se dogodi da DPS izgubi predsedničko mesto prvi put.

Francuzi izlaze na parcijalne parlamentarne izbore u četiri izborne jedinice i u dva kruga izabraće četiri poslanika u skupštini koja ima 577 mesta. U tim jedinicima poništeno je glasanje na izborima u junu prošle godine.

U jednoj izbornoj jedinici na jugu Francuske na vlasti su tradicionalno bile stranke levog centra, što se najverovatnije neće promeniti, budući da su u prvom krugu kandidati levog centra i liberali bili eliminisani.

U preostale tri jedinice, birači koji žive u Izraelu, Italiji, Grčkoj, Kipru, Turskoj, Magrebu, zapadnoj Africi, Karibima i Latinskoj Americi izlaze na birališta u prvom krugu dvokružnog izbora za ukupno tri poslanika. Jedno mesto drži centristička partija UDI, jedno partija levog centra, a jedno Renesansna stranka predsednika Makrona.

U Italiji  se održavaju regionalni izbori u Friuli Veneciji-Đuliji, što će biti test za desničarski savez premijerke Đorđe Meloni, čija su “Braća Italije” ostvarila istorijski rezultat na prošlim lokalnim izborima.

Međutim, dobar deo podrške njenoj partiji došao je od Lige Matea Salvinija i Forca Italije Silvija Berluskonija.

Zasad nisu izbačene predizborne ankete.

Birači u Andori biraju novi nacionalni parlament, ali za sada su se sve izbačene ankete pokazale kao netačne. Trenutnu vladu predvodi DA desnog centra, a liberalna LA i novoformirana liberalna stranka Aćio su mlađi koalicioni partneri. Alijansa levog centra kojom dominira PS predvodi opoziciju, a kako se navodi dve nove stranke mogle bi da osvoje značajne glasove – ekološka stranka Konkordija i stranka Endavant.

U San Marinu se novi šef države bira na svakih šest meseci, odnosno po rasporedu će se izbori održati u nedelju. Trenutni šef je Aleandro Skarano, član Hrišćansko – demokratske stranke Samarineze.

U Švajcarskoj, u Ženevi, Lucernu i Ticinu se biraju novi regionalni parlamenti, a izbori su važan test za stranke, uoči nacionalnih parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Većina švajcarskih regiona se razlikuje od drugih subnacionalnih entiteta po tome što se članovi regionalne vlade biraju direktno, a ne kroz parlament.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /