in

Такмичење у области заштите потрошача одржано у Сенти

На овом јубиларном такмичењу, знање у области заштите права потрошача показало је 36 екипа. Њихов рад пратило је 12 чланова жирија.

“Треба грађане више да едукујемо о њиховим правима и мислим да је ово што ми радимо заиста добро и треба више људи да зна за ово“, рекла је ученица Средње економско – трговинске школе Ена Пилх.

“Са другом сам обрађивала тему „Ситни трикови за обману потрошача”, јер сматрам да треба да будемо свесни тих трикова којима нас произвођачи варају“, казала је ученица Ленкица Јанчић.

“Моја другарица и ја радили смо тему “Медији и мода”. Ту смо одлучили да видимо како инфлуенсери утичу на нас, како неки медији манипулишу нама и терају нас да купујемо неке ствари које нам нису потребне. Мени је ово добро дошло и научио сам нешто ново што нисам знао“, напоменуо је ученик Павле Сораић.

Магистар економских наука Сава Вујичић аутор је овог пројекта који се успешно реализује већ деценију. Он предаје стручне предмете у Економско – трговинској школи и председник је Извршног одбора Центра за заштиту потрошача у Сенти.

“Циљ је да едукујемо свесне потрошаче да, кад иду у куповину, виде како их обмањују трговци или произвођачи када рекламирају производе. Туристичка путовања су често у питању, има проблема што се тиче исхране. Уче да свака акцијска роба има гаранцију. Једино оно што купују у секнд хенду нема гаранцију“, рекао је Вујичић.

Средства за финансирање овог програма обезбеђена су из европских фондова, рекао је наш саговорник.