in

Тужилаштво Бугарске: Људска грешка узрок трагедије

„То значи да су били живи у време пожара. Процену узрока несреће мораће да да коначна анализа, али главна верзија у овом тренутку је људска грешка као узрок несреће“, изјавио је Сарафов на конференцији за новинаре, а преноси северномакедонски портал „Либертас“.

Навео је да је могућност терористичког акта добро истражена и да Бугарска то категорички одбацује.

„Верзије о терористичком акту и нафтним цевима, као могућим узроцима несреће, размотрене су, али су категорично одбачене“, рекао је Сарафов.

Тим из тужилаштва сутра креће у Скопље како би од рођака настрадалих прикупио ДНК профиле, који ће бити коришћени за идентификацију преминулих.

Према речима Сарафова, на лицу места су пронађена 44 тела, што је потврдила и портпарола Генералног тужилаштва Сијка Милева на заједничкој конференцији за новинаре.

Навела је да је упознала човека који је преживео трагедију, а који јој је, како додаје, испричао како је разбио стакло у аутобусу и да је спасао осам људи, а не седам.

„Током увиђаја пронађена су 44 тела. Према подацима којима располажемо, путовале су 52 особе, 44 тела су пронађена, а хоспитализовано је седам особа – четири мушкарца и три жене. Остаје велика загонетка, где је осма особа“, изјавила је Милева.

Где је осми преживели путник?

Она је на конференцији за новинаре рекла да је мушкарац који је преживео трагедију, рекао да је разбио стакло аутобуса и да спасено осам лица, а не седам.

Према подацима граничне контроле, у аутобусу су биле 52 особе, преносе бугарски и македонски медији.

„Пронађено је 44 тела, а он категорички тврди да је спасено осам лица. У болници је седам особа“, рекла је она.

У болници се, међутим, налази седам особа – четворо мушкараца и три жене.

„Остала је велика загонетка где је осма особа. Проверавамо ову информацију, не желимо да ширимо дезинформације, могуће је да је очевидац конфузан. Ипак, он категорички то тврди“, рекла је Милева.

Бета транс: Аутобус није шверцовао гориво или пиротехнику

Туристичка агенција „Бета транс“, чији је аутобус пре два дана изгорео у Бугарској, а повређено седам особа, демантовала је наводе да је то возило шверцовало бензин или пиротехничка средства.

Агенција у саопштењу на свом Фејсбук налогу апелује на медије да не шире спекулације које би могле да нанесу штету истрази, преноси МИА.

бугарски, аутобус,несрећа

„Као агенција обавештавамо породице погинулих и повређених у трагедији да аутобус ни у ком случају нема гепек за шверц нафте, бензина или пиротехничких средстава. Све ове спекулације су злонамерне“, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, укупни капацитет аутобуса је 450-500 литара нафте за сам аутобус и ни у ком случају нема резервног простора за шверц.

Аутобус у власништву „Бета Транс БТБ“ које је изгорело у Бугарској није било лиценциран за међународни превоз путника или било коју другу врсту превоза, па је овом предузећу одузета дозвола за рад, саопштено је у среду из Министарства саобраћаја и веза Северне Македоније.