in

Удружење за помоћ недовољно развијеним особама прославило 17. година рада

Уз пригодну рођенданску песму, и послужење које су сами направили, корисници су прославили рођендан њиховог омиљеног места. Представници медија добили су позивницу да заједно са њима прославе овај дан, и да тако покажу свету, какви су домаћини, и колико овај дневни боравак њима значи.

„Окупљамо 20 особа са менталним инвалидитетом који сваки дан овде се друже, бораве и уче тако да смо изузетно радосни што смо и ове године традиционално успели да приредимо један доручак“, каже Катарина Вукелић, председник Удружења за помоћ недовољно развијеним особама Града Новог Сада.

„Воле кад дођу гости то је нешто што они стварно обожавају, тако да су се стварно трудили, месили су правили су, гурали су се ко ће шта да направи ко ће бити први ко ће шта да ради значи стварно су били одушевљени“, каже Мирјана Смиљанић, неговатељица у дневном боравку за помоћ ментално недовољно развијеним особама Града Новог Сада.

Овај дневни боравак свакодневно од 7 ујутро до 3 поподне прима кориснике, представља за њих и њихове породице подршку и уточиште.

„Успевамо премда мислим да није довољно и да би требало младе родитеље што више ангажовати и укључити их у овакав вид рада са овом децом јер то њима јако пуно значи, они су док су у школи док имају неку обавезу то је све ок, међутим кад напуне 26-7 година они су затворени у 4 зида и ово је стварно место која је њихова друга кућа и где се они осећају као прави домаћини, и сви смо ми уствари овде једна велика породица“, каже Мирјана Смиљанић.

„Они ту имају најразличитије могуће активности од психолошких педагошких радионица, преко музичких, радионица животних вештина, радионица осамостаљивања, психолошких које су изузетно важне, осим тога ми радимо и са њиховим породицама, са родитељима и њиховим браћама и сестрама тако да се трудимо да некако обухватимо целу породицу и да целокупно некако пружимо њима подршку“, каже Мирјана Смиљанић.

Овом приликом упућен је и позив грађанима, да донирају или волонтирају, и тако омогуће да корисници могу да оду на скроман излет, а следеће године пунолетство прославе још сјајније и радосније.