in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev: Rusko predsedavanje SB UN apsurdno, Moskva planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kijev: Rusko predsedavanje SB UN apsurdno, Moskva planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju

Ruske snage su tokom protekla 24 časanastavile ofanzivu na avdejevskom, bahmutskom, marijinskom i limanskom pravcu, gde su ukrajinski vojnici odbili više od 70 napada, saopštio je Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

“Neprijatelj ne prestaje da juriša na grad Bahmut, pokušavajući da ga stavi pod potpunu kontrolu. Tokom proteklog dana, naši branioci su odbijali neprijateljske napade u rejonu naselja Bogdanovka i Predtečino”, navedeno je u izveštaju sa fronta.

Najžešće borbe i dalje se vode kod Bahmuta. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage tokom jučerašnjeg dana granatirale Hersonsku oblast, te da je jedna osoba stradala.

Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je povećanu proizvodnju naoružanja za njihove snage. Počela je i prolećna regrutacija novih vojnika u Rusiji.

Moskva je, takođe, preuzela mesečno predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), što je izazvalo oštro protivljenje Kijeva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je apsurdno da Rusija predsedava SB UN, te da je to dokaz kraha te institucije.

Šef kancelarije ukrajinskog predsednikaAndrij Jermak, takođe, poručio je da je rusko predsedavanje SB UN “simbolični udarac” za sistem međunarodnih odnosa.

Ukrajina je, u međuvremenu, optužila mitropolita Pavela, starešinu Kijevsko-pečerske lavre zaizazivanje verske mržnje i pravdanje ruskih akcija u Ukrajini. Saslušanje mitropolita Pavela zbog njegovog zdravstvenog stanja je za 3. april odloženo.

Za to vreme, zvaničnik agencije za razvoj veza s inostranstvom “Rosotrudničestvo” Jevgenij Primakov najavio je da Moskva, posle “Vagnera” planira da osnuje PMC – još jednu privatnu vojnu kompaniju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /