in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Makron: Znam da mogu da računam na to da će Kina urazumiti Rusiju

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Makron: Znam da mogu da računam na to da će Kina urazumiti Rusiju

Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu zadao udarac međunarodnoj stabilnosti. Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu zadao udarac međunarodnoj stabilnosti. Znam da mogu da računam na Vas da vratite Rusiju razumu i sve nazad za pregovarački sto, rekao je Makron Siju, a preneo je Rojters.

Britannsko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obaveštajnom brifingu o situaciji u Ukrajini u centar pažnje stavilo je otpuštanje ruskog general-potpukovnika Rustama Muradova sa mesta komandanta Istočne grupe snaga u Ukrajini.

Kako se navodi na ruskim društvenim mrežama, rusko ministarstvo odbrane najverovatnije je otpustilo Muradova sa mesta komandanta Istočne grupe snaga u Ukrajini. Ta grupa je pod vođstvom Muradova pretrpela izuzetno velike žrtve poslednjih meseci pošto u loše osmišljenim napadima nije zauzet grad Vuledar u Donjeckoj oblasti, objavio je Gardijan.

Muradov je preuzeo komandovanje Istočnom grupom snaga nakon svog katastrofalnog pokušaja da napadne Kijev sa severozapada na početku invazije. Ruski sistem protivvazdušne odbrane oborio je šest raketa HIMARS tokom ukrajinskog noćnog granatiranja grada Melitopolja u Zaporoškoj oblasti, rekao je danas portparol lokalne službe za vanredne situacije.

Portparol je naveo da niko nije povređen, kao i da nije pričinjena materijalna šteta, preneo je TAS S. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju grad Melitopolj u pokušaju da poremete snabdevanje ruskih trupa i civila pre nego što krenu u kontraofanzivu u Zaporožju, rekao je danas predsednik pokreta “Mi stojimo uz Rusiju” Vladimir Rogov.
Napadi granatiranja na infrastrukturne objekte, uključujući energetske, vodovodne i transportne objekte, deo su priprema za kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga”, rekao je Rogov za TASS

Ruska artiljerija uništila je ukrajinsku haubicu na desnoj obali reke Dnjepar u oblasti Hersona, rekao je danas portparol regionalnih službi za vanredne situacije. Ukrajinska vojska je izgubila pet vojnika, dok su još trojica povređena, rekao je portparol za TAS S.

13.46 – Si: Kina voljna da sarađuje sa EU; Makron: Računam da će Kina urazumiti Rusiju

Kina je voljna da sarađuje sa Evropskom unijom (EU) na ponovnom pokretanju razmene na svim nivoima i eliminisanju “mešanja” i izazova kako bi dala novi impuls odnosima Kine i EU, izjavio je danas predsednik Kine Si Đinping.

13.02 – Prigožin: Ukrajinske snage ne napuštaju Bahmut

Šef ruske paravojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin rekao je danas da ukrajinske snage ne napuštaju grad Bahmut i da se borbe nastavljaju u zapadnom delu grada.

8.14 – Blinken i Gutereš razgovarali o Ukrajini, crnomorskom žitu i Avganistanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken i generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovili su danas važnost očuvanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u svetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, saopštio je Stejt department. 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /