in

Uskršnje svečanosti u Sajanu – JMU Radio-televizija Vojvodine

Uskršnje svečanosti u Sajanu – JMU Radio-televizija Vojvodine

Iako vreme nije išlo na ruku organizatorima, ništa nije moglo da pokvari dobru atmosferu Uskršnjih narodnih igara, tradicionalne svečanosti u Sajanu. Izložba uskršnji jaja i zeka, tradicionalne igre i običaji koji simbolizuju Uskrs, na najlepši način najavljuju predstojeći praznik. Kroz igru, uče i najmlađi.

Farbanje jaja, praznična trpeza, dečje igre simbolični su deo obeležavanja predstojećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, a koji se prenose sa generacije, na generaciju.

„Negovanje običaja trebalo bi da preuzmu roditelji, pre svega mladi roditelji, od starijih, baka i deka. Jer, još postojimo“, kaže Rozalija Varga.

Već 29 godina, sajansko društvo za negovanje tradicije i ekologije „Delibab“ organizuje Uskršnje narodne igre, svečanost posvećenu očuvanju običaja, tradicije i identiteta Mađara na severu Banata.

„Cilj nam je očuvanje i negovanje tradicije, da to prenesemo našim najmlađima, da da bi oni naučili i nastavili našu tradiciju vezano za Uskrs“, rekla je Silvija Tosegi, predsednica društva za negovanje tradicije i ekologije „Delibab“ u Sajanu.

Uz goste, članove udruženja, kulturno-umetničkih društava, predškolce i učenike osnovnih škola iz okruženja, svečanost u Sajanu bila je lepa najava predstojećeg Praznika i još jedno podsećanje da se tradicija neguje i čuva.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /